Koronataiston aseet

Kilpajuoksu koronaa ja sen eri muuntoviruksia vastaan käy kuumana ympäri maailmaa. Suomessa ollaan lähestymässä kolmannen aallon harjaa, kun taas esimerkiksi Yhdysvalloissa odotetaan kauhulla jo neljännen aallon saapumista.

Rokotuksia on annettu monissa maissa jo kuukausia, mutta vielä ne eivät ole taudin kehitystä muuttaneet.

Edelleen tehokkaimmat suojautumiskeinot tautia vastaan ovat hyvä käsihygienia, kasvomaski ja vähintään 2 metrin etäisyys kanssaihmiseen.

Koko maailmaa riivaava epidemia on nostanut pääpuheenaiheeksi rokotukset ja erityisesti niiden riittämättömyyden.

Vain kourallinen lääkeyhtiöitä valmistaa suurimman osan maailman lääkkeistä ja rokotuksista. Lääkeyhtiöt pitävät muun muassa sitkeästi kiinni yksinoikeudestaan tuottaa rokotteita, vaikka niiden kehitykseen on annettu paljon julkista rahaa.

Lisäksi koronarokotteita tuntuu riittävän nyt vain niille, joiden lompakoista löytyy tarpeeksi rahaa.

Koko maailman tehokkain rokottaja on ollut Israel. Helsingin Sanomat kertoi keskiviikkona, että Israel maksoi rokotteista enemmän kuin muut maat. Tulos on se, että maassa on rokotettu jo yli puolet väestöstä.

Esimerkiksi EU on sopinut, ettei se suostu maksamaan rokotteista kohtuutonta hintaa. Harvakseltaan tulevista rokotelähetyksistä käydäänkin EU:n sisällä ”veristä” taistelua.

Euroopan sisällä sopimukset kuitenkin nitisevät, sillä esimerkiksi Tanska ja Itävalta ovat ilmoittaneet aloittavansa rokoteyhteistyön Israelin kanssa.

Voimakkaalla epidemian tukahduttamisella on saatu hyviä tuloksia muun muassa Uudessa-Seelannissa. Noin 4,5 miljoonan asukkaan maa on saanut painettua koronan tartuntaluvut lähelle nollaa. Ravintolat ovat nyt auki normaalisti ja maassa on sallittua järjestää myös isoja yleisötapahtumia.

Rajoitukset olivat erittäin kovat. Maa sulki heti epidemian alussa rajansa täysin ulkomaalaisilta ja vaati maahan tulevilta omilta kansalaisiltaan kahden viikon täydellistä valvottua karanteenia. Ulkonaliikkumiskielto on ollut voimassa useampaan kertaan hyvin matalalla kynnyksellä.

Koko epidemian aikana maassa on koronaan sairastunut noin 2 300 henkilöä. Tautiin on menehtynyt 25.