Koronatestiä ei voi ottaa turhaan

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä tiedotti torstai-iltana, että Rauma on siirtynyt koronaepidemiassa leviämisvaiheeseen. Arvio perustui muun muassa siihen, että valtakunnallisestikin huolta herättänyttä koronaviruksen herkästi tarttuvaa muuntovirusta on tavattu Raumalla 15 henkilöllä.

Tartunnanjäljitys on ollut niin Raumalla kuin koko Satakunnassa tehokasta ja tartuntaketjut ovat hyvin selvillä. Viime viikolla uusia tapauksia oli 65. Näistä tartunnanlähde selvisi yli 90 prosentissa tapauksista. Tartunnanlähde jäi epäselväksi vain kuudessa tapauksessa.

Työpaikalla saatuja tartuntoja oli 28 ja samassa taloudessa puolestaan 16. Sen sijaan kouluissa, päiväkodeissa tai harrastuksissa ei ilmennyt tartuntoja.

Vaikka siis tartunnat on jäljitetty tehokkaasti, herättävät viranomaisissa huolta laajat joukkoaltistumiset.

Joulun tienoilla koronatestien näytemäärät romahtivat koko Suomessa. Nyt näytemäärät ovat Satakunnassa lisääntyneet selvästi ja ovat hyvällä tasolla.

Viime viikolla otettiin 3 230 koronanäytettä, kun edellisellä viikolla näytemäärä oli 2 614. Näytteistä positiivisia tuloksia on ollut noin kaksi prosenttia.

Nyt jos koskaan on tärkeää, että koronatesteihin hakeudutaan mahdollisimman matalalla kynnyksellä. Näytteenottoon tulee hakeutua heti oireiden alettua, jotta tartuntaketjut pystytään tehokkaasti katkaisemaan.

Edelleen liian moni siirtää tai jättää menemättä testiin kokonaan.

Suomalaiset ovat tottuneet siihen, ettei pienestä nuhasta tai köhästä lähdetä heti lääkärin puheille saatikka testattavaksi. Korona on ollut joukossamme jo yli vuoden, mutta siitä huolimatta kaikki eivät ota tautia tarvittavalla vakavuudella.

Iso osa koronaan sairastuvista sairastaa taudin edelleen lievänä. Sen vuoksi pieni päänsärky, vatsanväänne tai nenän tukkoisuus voivat olla korona oireita.

Kukaan meistä ei voi ilman testiä olla varma siitä, että kyseessä olisi vain jokin pieni harmiton flunssapöpö. Testissä kannattaa siis ehdottomasti käydä vaikka turhaankin.