Korotus oli vain ajan kysymys

Esitys Rauman kirkollisveroprosentin nostosta oli vain ajan kysymys, valitettavasti. Nostotarvetta on ollut pitkään.

Nyt kirkkoneuvosto katsoi, että aika on sopiva esittää 0,15 prosenttiyksikön korotusta.

Seurakunnan veroprosentti on ollut todella pitkään, kolmekymmentä vuotta, maltillinen 1,25 prosenttia.

Korotus 1,40:een ei ole suuren suuri. Silti se on harmillinen kirkollisveronmaksajan kannalta.

Seurakunnassa oli laskettu, että korotus merkitsisi käytännössä noin 45 euroa lisää maksettavaa vuodessa, jos tienestit ovat 30 000 euroa vuodessa.

Lisärahalla ei valitettavasti saa tavallaan mitään lisää. Eurot valuvat siihen mihin ennenkin eli henkilökunnan palkkoihin ja kiinteistöjen ylläpitoon ja korjaamiseen.

On selvää, että kirkon taloudessa tekee tiukkaa, kun jäsenmäärä kutistuu ja korjausvelka puolestaan kasvaa.

Henkilöstöönsä seurakunta haluaa säilyttää humaanin otteen eikä lähteä irtisanomisten tielle. Toki henkilöstösäästöjä vakuutetaan tehdyn ja tehtävän, kun virkoja ei täytetä niiden jäädessä vapaiksi.

Talouden sopeuttaminen todellisiin tuloihin tuntuu silti tekevän tiukkaa. Rauman seurakunnalla on suuri kiinteistömassa. Tilankäyttöä tiivistämällä olisi mahdollista saada kustannussäästöä.

Viime vuosina kiinteistökannasta on onnistuttu karsimaan vain pieniä ja helppoja osasia. Enemmänkin olisi varaa karsia. On ylenpalttista, että seurakunta omistaa viisi leirikeskusta ja useita lomamökkejä.

Veronkiristyksen tarve on ollut aiemminkin esillä seurakunnassa. Kaksi vuotta sitten samansuuruinen korotusesitys äänestettiin nurin murskaluvuin. Elettiin seurakuntavaalien alusaikaa, joten korotukseen ei riittänyt uskallusta.

Viime vuonna verokeskustelua ei käyty seurakunnan puolella ollenkaan. Samana syksynä Rauman kaupunki korotti tuloveroprosenttiaan. Aika ei ollut siis taaskaan otollinen.

Nyt eletään kirkollisen vaalikauden turvallista puoltaväliä. Ajoitus korotukselle on kohdallaan, koska seuraaviin vaaleihin mennessä äänestäjät ehtivät sen sopivasti unohtaa.