Kosken ehdotuksesta: Winnovan statusta Laitilassa pönkitettävä

Rauman kesäkuussa väistyvä kaupunginjohtaja Kari Koski kirjoitti mielipidekirjoituksessaan maakuntarajan tukkoisuudesta ja läpipääsemättömyydestä. Käytännössä hän tarkoitti naapurumaakuntien Satakunnan ja Varsinais-Suomen yhdistymistä.

Eritoten kaupunginjohtaja Koskea askarrutti toisen asteen ammatillisen koulutuksen tila kotikulmillaan Uudessakaupungissa. Hän koki Novidan ammattioppilaitoksen näivettymistaudin runtelemaksi. Tautia taitaa olla enemmänkin liikkeellä ammattitillisen koulutuksen saralla Vakka-Suomessa.

Kari Koski käärisi lounaisrannikon ammatillisen koulutuksen samaan pakettiin. Harvinaisen hyvä ja ennakkoluuloton esitys Rauman kaupunginjohtajalta.

WinNovan koulutusyhtiön virallinen avausinfo pidettiin marraskuussa 2008 Rauman kaupungintalolla. Kaupunginjohtaja Jukka Alkion ollessa estyneenä käytin tilaisuudessa Laitilan puheenvuoron silloisena kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Perinteisten kiitosten jälkeen osoitin oven olevan raollaan myös Uudellekaupungille Länsirannikon Koulutus Oy WinNovan suuntaan. Esitys oli vakavahenkinen ja kannustava.

Ehdotus noteerattiin, mutta jo hapuilevan alkuverryttelyn jälkeen se kaatui lähtötelineisiin. Reilut kymmenen vuotta sitten maailmanmeno oli erilaista ja sitä kautta täytyy yrittää ymmärtää tätäkin lopputulosta.

Toivon Kari Kosken esitykselle tuulta siipien alle. Oman nimensä esiin tuominen ei olisi ollut korrektia äskeisessä viritelmässäni, ellei lopputulos olisi ollut huonoin mahdollinen. Vuosikymmenet eivät ole veljiä keskenään. Turpiinsa saaminen on kuitenkin kasvattavaa.

WinNova perustettiin 10 vuotta sitten Porin ja Rauman ammattiopistoista, Porin aikuiskoulutussäätiöstä ja aikuiskoulutuskeskus Innovasta. Opiskelijoita oli silloin 6.000 ja henkilökuntaa 800. Tänä päivänä yhtiössä on kovan kuurin jälkeen henkilöstöä noin 520 ja opiskelijatyövuosia kertyy 4.660. Valtiovallan koulutusleikkaukset ovat olleet rajuja matkan varella, mutta niistä on selvitty kunnialla kovalla työllä, tahdolla ja vahvalla osaamisella.

WinNovan Laitilan yksikössä oli alkujaan henkilökuntaa kuudenkymmenen kantturoissa. Nyt väkimäärä on tippunut viidentoista paikkeille, jos ei huomioida talon muista yksiköistä satunnaisesti käyvää henkilökuntaa. Asia on pantu merkille niin yhtiön johdossa, hallituksessa, omistajien parissa kuin henkilöstön piirissä. Jotain tarttis tehdä ja pikaisesti ja eri tahojen näkemykset ovat harvinaisen yhteneväiset kehittämistyölle.

Käytännön toimenpiteiden ja markkinointiaktiviteettien selvittely ja käynnistäminen on aloitettu. Loppusyksyllä oli WinNovan Laitilan yksikössä avoimet ovet, joka antoi osviitan siitä, että puhti ja yritys on päällä. Palvelusortimenttia ollaan niin ikään kiitettävästi kasvattamassa.

Varmasti tähän yhteyteen sopisi hyvin kaupunginjohtaja Kosken huolen konkretisoiminen tekemällä huolellinen selvitys lounaisrannikon ammatillisen koulutuksen tulevaisuudesta ja mahdollisesta saman sateenvarjon alle saattamisesta.

Lopuksi palaan vielä 2000-luvun alkuun ja Rauman ja Vakka-Suomen seutujen yhteiatyöyrityksiin ja saavutettuihin laihoihin ellei olemattomiin tuloksiin. Vuonna 2002 koin velvollisuudekseni Vakka-Suomen sauraalan johtokunnan puheenjohtajan ja Laitilan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan posteilla selvittää aluesairaaloiden yhteistyötä panostamalla kummankin yksikön vahvuuksiin erikoistumiseen panostamalla.

Kovalla vaivalla työstetystä esityksestä ei ollut edes kalan kääreeksi - sääli. Viimeisen vuosikymmenen aikana niin Rauman aluesairaala kuin TYKS Vakka-Suomen sairaala ovat joutuneet ennennäkemättömän Siperian puhurin vaikutusalueelle vailla puolustautumismahdollisuuksia. Joskus ehkä kannattaisi unohtaa itsekkyys ja tarttua momentumin tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Eero Kuisma

Kaupunginvaltuutettu (kesk), Länsirannikon Koulutus Oy WinNovan hallituksen jäsen

Lisää aiheesta

Maakuntaraja kuin Kiinan muuri?