Koskettava kirkkopyhä Raumalla

Meillä oli ilo osallistua vuosittaiseen Vakka-Suomen Sotaorpojen Kirkkopyhään, joka tällä kertaa järjestettiin Rauman Pyhän Ristin kirkossa ja Seurakuntatalolla.

Kirkkopyhän puheissa tuli ilmi mm. seuraavat asiat.

Talvisodassa ja jatkosodassa menetti henkensä noin 90 000 sotilasta. Monet heistä olivat perheellisiä, sotaleskien määrä oli noin 30 000 ja noin 55 000 lasta jäi sotaorvoksi.

Sotilaiden lisäksi ihmiset, kotirintamalla naiset, lapset ja vanhukset kestivät yli 4 vuotta sota-aikaa ja vielä päälle suuren jälleenrakentamisen ajan sekä käsittämättömät sotakorvaukset.

Varsinaisia Sotaorpoyhdistyksiä perustettiin vasta 2000-luvun alusta alkaen, Vakka-Suomen yhdistys niiden mukana. Vakka-Suomen kuntien lisäksi yhdistykseen kuuluu kymmeniä raumalaisia ja lähikuntalaisia.

Kaikessa näki että Kirkkopyhän järjestäjät ja Rauman Seurakunta olivat tehneet kaikkensa juhlan onnistumiseksi ja onnistuivat siinä täydellisesti – sydämellinen kiitos siitä kaikilta osallistujilta.

Oli lohdullista palata kotiin kun taas huomasi kuinka sotaorpojen asiaa edelleen muistetaan ja kunnioitetaan niin kuin Isiemme ja Äitiemme muistoa.

Pastori Ulla Vuoren rukouksen ja myös oman rukoukseni sanoin:

Rakas Jeesus, siunaa meitä. Anna meille enkeleitä.

Siivillänsä meitä peitä, älä meitä koskaan heitä.

Reijo Virtanen

Sotaorpo, Uusikaupunki