Kotimaisen liharuuan tulee kuulua jatkossakin kuntien monipuoliseen ruokatarjoiluun

Helsingin kaupunki linjasi runsas viikko sitten käyttävänsä jatkossa tilaisuuksissaan sesongin mukaista kasvisruokaa ja lähikalaa. Turussa valtuutetut tekivät vastaavansuuntaisen aloitteen kaupungin tarjoilujen suhteen.

On käsittämätöntä miten pääkaupunki voi kääntää selkänsä kotimaiselle vastuulliselle ruuantuotannolle ilmasto- ja ympäristöperustein ja samalla aiheuttaa mittavat päästöt käyttämällä lämmitykseen kivihiiltä. On myös käsittämätöntä, miten ulkomailla tuotettu kasvisperäinen ruoka olisi parempi vaihtoehto ympäristön kannalta kuin kotimainen ruuantuotanto.

Kaikenlainen ääripäihin asettuminen ja niiden korostaminen on nykypäivän trendi. Ruuantuotannon suhteen se toimii erityisen huonosti. Suomessa tuotetaan maailman puhtainta ruokaa ja sen suosiminen on paras ympäristöteko. Kasvisten, ennen kaikkea kotimaisten, määrän lisääminen ruokalautasella on perusteltua, mutta liha- ja maitotuotteet kuuluvat yhtälailla monipuoliseen ja terveelliseen ruokavalioon.

Ympäristöteot ovat kokonaisuuksien summa ja tällä Helsingin linjauksella on vain symbolinen vaikutus vähennettyjen päästöjen suhteen ollen kuitenkin erittäin vahingollista leimaamista suomalaisen elintarviketuotantoa kohtaan. Kotimaisessa ruuantuotannossa kiinnitetään paljon huomiota hiilijalanjäljen pienentämiseen ja haetaan uudenlaisia tuotantotapoja.

Suomalaista ruokaa sekä sen puhtautta ja vastuullisuutta arvostetaan ulkomailla, ja niin pitäisi olla myös täällä meillä. Kaupunkien rooli arvovalintojen tekijänä on merkittävä, ja niiden tulee seistä kotimaisen tuotannon puolestapuhujina ja osoittaa teoillaan arvostuksensa.

Kannattavuuden heikentyessä ei ole millään lailla itsestään selvää, että kotimaisen ruuan tuotanto säilyy entisellään myös jatkossa. Nykyisessä maailmantilanteessa ja epävarmuudessa on erityisen tärkeää, että Suomessa tuotetaan ruokaa. Mahdollisissa kriisitilanteissa voimme luottaa huoltovarmuuden olevan taattu ruuansaannin kannalta.

Varsinais-Suomen Keskusta vaatii kaikkien varsinaissuomalaisten kuntien ja kaupunkien käyttävän jatkossakin tarjoiluissaan kotimaista ruokaa. Tarjolla tulee olla lihaa, kalaa ja kasviksia monipuolisesti, ja lisäksi tulee aina valita mahdollisimman lähellä tuotettua ruokaa.

Pekka Kuusisto
Varapuheenjohtaja