Kotitalousvähennys ei ole vähäväkiselle väestölle

Kotitalousvähennys luotiin torjumaan ns. harmaata työtä, ja ihan hyvä juttu – työstä kuuluu maksaa vero. Nyt kotitalousvähennyksestä väännetään, voisi sanoa ”luxus-vähennykseksi”, kun sen rajoja nostellaan vuosittain.

Satasen omavastuu on täysin silmälumetta. Hieman numeroita tarkentaakseni kerron, miten pientuloinen eläkeläinen hyötyy siitä. Kansaeläkettä saavan eläke on 665,29 euroa, ja silloin hänelle kuuluu myös takuueläke 173,30 euroa.

Yhteensä eläkkeen määrä on tällöin 838,59 euroa, ja hänen tällöin maksamansa vero on tasan nolla euroa. Eli kotitalousvähennys ei hyödytä häntä senttiäkään.

Vaikka tuota kotitalousvähennystä saa siirtää tuleville vuosille, jos sitä ei saa käytettyä kuluvana verovuotena, niin tuskin eläkkeensaajan tulot kasvavat tulevina vuosina. Tätä ei usko kukaan.

Minimi, josta eläkeläinen maksaa veroa, kun hänellä on itse ansaittu työeläke, on 1068,41 euroa. Siitä hän maksaa veroa 36,90 euroa kuukaudessa. Pitää muistaa, että tällaisen ihmisen tulot menevät pääasiassa normaaliin elämiseen.

Jos joku vielä kehtaa väittää, että tämä suosii myös pientuloisia, kannattaa ottaa Ojalan laskuoppi käteensä, ja laskea 12 kertaa 36,90 euroa: se antaa yhteissummaksi 442,80 euroa. Satasen omavastuu on siis vain silmälumetta.

Jos aikoinaan kovalla työllä hankittu mökki vaatisi jotain remonttia, jonka kustannus olisi varmasti yli tuon vuosittain verotettavan summan, tuo pienen eläkkeen saaja ei hyödy siitä koskaan.

Kaipailen kotitalousvähennyksestä avointa ja rehellistä keskustelua.

” Kaipailen kotitalousvähennyksestä avointa ja rehellistä keskustelua.

Pertti Pokki

Laitila