Koulupäivät lyhyemmiksi, kiitos

Olet koulussa kahdeksasta kolmeen. Tämän jälkeen pitäisi vielä tehdä läksyt, nähdä kavereita, mennä harrastuksiin sekä tehdä kotitöitä. Opiskelijat ovat koulussa monesti ainakin seitsemän tuntia. Jaksaisitko tätä itse?

On fakta, että oppilaat ovat väsyneitä. Suositeltu unimäärä 14-17-vuotiaille on kahdeksasta kymmeneen tuntiin. Monet nukkuvat hyvinäkin päivinä enintään seitsemän tuntia. Tämä on selkeästi liian vähän.

Jos oppilaat saisivat nukuttua enemmän, niin myös heidän koulumenestyksensä paranisi. Lyhyemmät koulupäivät auttaisivat myös kouluperäisen stressin vähentämisessä.

Erityisesti peruskouluun olisi hyvä saada lyhyemmät päivät. Muutoksia pitäisi tehdä erityisesti yläasteella, jossa tunteja on enemmän kuin ala-asteella. Oppilaat eivät voi vaikuttaa siihen, kuinka paljon tunteja heillä on ja milloin ne ovat.

Hyvä aika oppimiselle vaihtelee tietenkin jokaisella yksilöllä. Jotkut oppivat paremmin illalla, toiset aamulla ja toiset päivällä. Väitän kuitenkin, että lyhyemmät koulupäivät olisi parempi vaihtoehto kaikille.

Estäisikö lyhyemmät koulupäivät laadukkaan opetuksen? Eivät. Suomen koulutusjärjestelmää on kehuttu maailman parhaimmaksi. Voimmeko sanoa niin, kun oppilaat ovat jatkuvasti väsyneitä ja stressaantuneita? Eikö meidän pitäisi tehdä jotain asin parantamiseksi?

Ehdotankin, että koulupäivien lyhentämistä harkittaisiin tarkoin ja perusteellisesti parhaimman ratkaisun saamiseksi.

Toiveikas