Kova lupaus: pomo lähtee, ellei mitaleja

Näitä tavoitellaan Eugenessa.
Näitä tavoitellaan Eugenessa. Kuva: IAAF

Yleisurheilun lajiliiton puheenjohtaja Sami Itani teki Suomi-areenalla kovan lupauksen: hän kantaa vastuunsa, ellei Suomi saa mitaleja kesän arvokisoissa.

Länsi-Suomelle Itani tarkensi, mitä tarkoitti vastuun kantamisella. ”Jos mitaleja ei tule, jätän tehtäväni puheenjohtajana paremmalle miehelle tai naiselle”, puheenjohtaja sanoi (LS 14.7.).

Yleisurheilun MM-kisat alkoivat eilen perjantaina Yhdysvaltain Eugenessa.

Suomi lähetti kisoihin 36 urheilijan joukkueen, vaikkei Suomella ole viestijoukkueita matkassa.

Tämä edustusryhmä on Suomen historian kolmanneksi suurin kisajoukkue. Enemmän suomalaisia on MM-kilpailuihin osallistunut vai Helsingin kotikisoissa vuosina 1983 ja 2005.

Suuri joukkue, pienet mitalitoiveet. Puoliperinteiseen tapaan todennäköisin on mitali miesten keihäänheitossa. Oliver Helander on Suomen tuloksenteon terävin keihäänkärki.

Edellinen aikuisten ulkoratojen arvokisamitali on kuuden vuoden takaa. Antti Ruuskanen heitti pronssia EM-kisoissa.

Itanin lupaus kuulostaisi uhkarohkealta, ellei suomalainen yleisurheilu saisi myös toista yritystä.

Ajat ovat erikoiset, sillä tänä kesänä järjestetään myös EM-kilpailut. Ne urheillaan Saksan Münchenissä elokuussa. Siellä mitalisaumaa on useammalla suomalaisella.

Itani sanoi Länsi-Suomelle, ettei Suomella ole yhtään ”automaattista” mitalistia edes EM-kisoissa. Siitä huolimatta hän pitää kollektiivisena epäonnistumisena, jos kahdet kisat menevät mitalitta.

Itani sanoi toivovansa urheiluun laajemminkin uutta toimintakulttuuria, jossa valmennusjohdon lisäksi myös luottamusjohdolla on tulosvastuuta.

Itani on johtanut Suomen Urheiluliittoa neljä vuotta. Hän on julkisuudessa nostanut esille monenlaisia teemoja. Silti hän painottaa, että menestyminen on tärkeä prioriteetti.

Oikein linjattu.

Viime vuosina pintaan nousseet arvokysymykset ovat tärkeitä. Urheilusta innostuakseen lapset ja nuoret tarvitsevat kuitenkin myös esikuvia, jotka pärjäävät.