Kova paketti jossa riittää avaamista

Ilmeistä on, että kuntatalous on sukeltanut syvään kuoppaan Raumalla. Alijäämää ennustetaan kertyvän jo tänä vuonna jopa 16 miljoonaa euroa.

Kovinkaan paljon paremmalta ei näytä ensi vuosi. Tuleva talousarvio on miinuksella 10,7 miljoonaa euroa, kun kaupunginvaltuusto saa esityksen eteensä huomenna.

On selvää, ettei vahvakaan talous kestä moista menoa montaa vuotta.

Keinoja kuopan täyttöön on onneksi alettu jo etsiä. Talousarvion ohella valtuusto päättää toisestakin isosta asiasta maanantaina.

Vahva ja vakaa Rauma -talousohjelma on tarkoitus polkaista virallisesti käyntiin. Kyse on laajoista taloustalkoista, joilla aletaan suitsia voimakkaasti kasvaneita menoja jälleen aisoihin.

Kestävälle pohjalle pitäisi päästä jo siksi, ettei verotus karkaa käsistä. Naapurikunta Eurajoki on Rauman henkinen kirittäjä matalalla verotuksellaan.

Äkillinen mutta asteittainen muutos taloudessa on monen syyn summa. Tämä on myös päättäjien hyvä tiedostaa.

Taloutta syövät muun muassa valtiovallan ratkaisut: se on kiristänyt kukkaroaan mutta samalla lätkäissyt lisää velvoitteita kuntien niskaan. Yhteisöveroakaan ei enää kerry samaan tahtiin kuin takavuosina.

Virittämisen varaa on kaupungin omassa toiminnassakin. Väki ikääntyy ja sitä kautta tarvitsee entistä enemmän palveluita. Verotulot eivät kasva samassa suhteessa kuin menot.

Toisaalta jätti-investoinnit odottavat, kun uutta uimahallia, liikuntahallia sekä koulu- ja opistokeskusta aletaan rakentaa samanaikaisesti Karin kentälle. Talkoille on totisesti tarvetta.

Ääriviivat alkavat hahmottua kevään mittaan. Olennaisen tärkeää on, että myös kuntalaiset ovat hyvin perillä talousohjelman syistä ja seurauksista.

Joulupakettiin kääräistään nyt kaikille kaupunkilaisille niin kova paketti, että siinä on kerimistä auki pitkälle ensi vuoteen.

”Muutos on monen syyn summa.”