Köyhien murheet on otettu vakavasti

 Länsi-Suomessa julkaistussa mielipidekirjoituksessa väitettiin, että hallitus ei ole kantanut huolta köyhien toimeentulosta. Moni suomalainen on joutunut hintojen nousun myötä todella tiukkaan tilanteeseen, mutta ei ole totta, että nykyinen hallitus olisi jättänyt tekemättä työtä köyhyyden vähentämiseksi.

Maksuton toisen asteen koulutus on keventänyt monen lapsiperheen taloushuolia ja vähentää koulutusasteen lisäämisen myötä köyhyyttä myös tulevaisuudessa. Perusturvaetuuksia, kuten työttömyysturvaa, lapsilisän yksinhuoltajakorotusta ja opintorahaa on korotettu. Samoin kansaneläkettä ja takuueläkettä on korotettu reippaasti, mikä on auttanut pienituloisimpien eläkeläisten tilannetta. Kaikkiin indeksiin sidottuihin sosiaaliturvaetuuksiin tehtiin jo kesällä 2022 ylimääräinen inflaatiotarkistus ja korotus.

Sähkön hintojen roimaa korottumista on pyritty loiventamaan muuttamalla sähkömarkkinalakia niin, että sähkön siirtohinnat saatiin laskuun rajoittamalla jakeluyhtiöille sallittua tuottoprosenttia. Lisäksi sähkövähennys ja sähkötuki ovat yritys keventää kasvaneiden sähkönhintojen vaikutusta kotitalouksiin. Totta toki on, että nämä nopealla aikataululla laaditut tuet eivät kohdennu parhaalla mahdollisella tavalla. Tukiin oikeutettuja ovat nyt myös monet sellaiset, joiden sähkölasku ei ole kasvanut aiemmasta ja liian moni köyhä kotitalous joutuu itse selviämään kohonneista sähkökuluistaan, jos niitä ei ole mahdollista vähentää verotuksessa, tai ne jäävät omavastuuhinnan alle.

Hallitus on ottanut köyhien murheet vakavasti ja monella muullakin tavalla tehnyt korjauksia kohti taloudellisesti oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa. Sitä työtä voidaan toivottavasti jatkaa myös seuraavalla vaalikaudella sen sijaan, että tehdään kokoomuksen ja perussuomalaisten johdolla leikkauksia sosiaaliturvaan, eli kaikista köyhimpien suomalaisten toimeentuloon.

Lotta Hatakka, Sanna Nylander

vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokkaat, Rauma