Kryptovaluutat luovat epätoivoa monille ihmisille

Lari Rusila kirjoittaa mielipiteessään, että Bitcoin on ratkaisu lähes kaikkiin maailman ongelmiin. Olen kuitenkin seurannut maailman menoa niin kauan, että suhtaudun skeptisesti tällaisiin väitteisiin.

Historia osoittaa, että kaikki sellaiset sijoituskuplat tai valuutat, joiden takana ei ole konkreettista arvoa, varakasta organisaatiota tai vakaata valtiota romahtavat ennemmin tai myöhemmin. Virtuaalisten kryptovaluuttojen arvo perustuu kokonaan ihmisten mielikuviin ja spekulaatioihin.

Sen sijaan kovat valuutat kuten kulta on materiaa, jolla on myös käyttökohteita elektroniikassa; timantit ovat koruja; hyvän osakkeen takana on menestyvä firma; keskuspankit pitävät valuuttojen arvoja vakaina; patentit luovat hyvinvointia; kiinteistöissä voi asua; jne.

Pyramidihuijaukset ja tulppaanimania ovat hyviä esimerkkejä sijoituksista, joiden arvoa ei ole sidottu mihinkään. Tulppaanimaniassa harvinaisten tulppaanilaatujen sipulien arvot nousivat taivaisiin. Mitä hienompi nimi ja väri tulppaanille keksittiin, sitä korkeammaksi hinta nousi. Lopulta kaikkien erilaisten sipulien hinta romahti.

Tällä hetkellä uusia kryptovaluuttoja syntyy kuin sieniä sateella, samaan tapaan kuin erilaisia tulppaaneita. Nykyään näitä on jo ainakin 5000 erilaista ja Bitcoin on näistä tunnetuin. Kryptovaluuttoja markkinoidaan lohkoteknologian, inflaatio vapauden ja monien tuulesta temmattujen väitteiden avulla, joiden mukaan kryptovaluutoilla olisi jotakin taian omaisia ominaisuuksia, mitä valtioiden luomien valuuttojen avulla ei muka voitaisi haluttaessa luoda.

Markkinatalouden perusteoksessa Aku Ankassa kryptovaluuttojen ongelmat on väännetty rautalangasta jo vuonna 1953. Onnellinen laakso (Tralla La) tarinassa kuvataan minkälaisten ihmismielen rationaalisten ja emotionaalisten halujen avulla pullonkorkkien arvo voidaan nostaa taivaisiin ja muuttaa romuksi muutamassa päivässä.

On erittäin vaikea uskoa, että Bitcoineja tehtäisiin jollakin luontoystävällisellä vihreällä energialla. Todennäköisesti louhinnassa käytetään kaikista halvinta hiilivoimaa, koska louhinnassa on tarkoitus tehdä rahaa hyvällä katteella. Kiina ja Intia puhuvat kauniisti ympäristön suojelusta, mutta samalla ne lisäävät hiilivoiman käyttöä massiivisesti.

On absurdia väittää, että kryptovaluuttojen louhinta ei vaikuttaisi maailman laajuiseen komponenttipulaan. Faktaa on, että parhaiden näytönohjainten hinnat ovat moninkertaistuneet ja niiden saatavuus on huono, koska ne menevät kryptovaluutan louhijoille.

Faktaa myös on, että keskuspankin napin painalluksella luoma miljoona euroa ei kuluta mitenkään luontoa, energiaa tai luo päästöjä. Sen sijaan kryptovaluutoiden louhinta kuluttaa älyttömästi energiaa ja tuhoaa ympäristöä, vaikka me emme saa niistä mitään konkreettista hyötyä.

On myös naivia kuvitella, että bitcoin jotenkin parantaisi diktaattorien sortaman kansan tai taiteilijoiden asemaa, koska kryptovaluutat tietysti kielletään diktatuureissa samoin kuin vapaa tiedonvälitys. Sen sijaan kryptovaluutat antavat diktatuureille tehokkaan keinon horjuttaa vapaiden demokratioiden asemaa, esimerkiksi salaisten valuutansiirtojen avulla.

Totuus on, että kryptovaluutat kuten Bitcoin luovat monille ihmisille toivoa nopeasta rikastumisesta, joka muuttuu kurssien romahduksen jälkeen epätoivoksi - kun taitavat sijoittajat käärivät voitot taskuunsa eivätkä ota mitään vastuuta onnettomien ihmisten hädästä.

Antti Roine

Lisää aiheesta

Roineelle: Monille ihmisille bitcoin edustaa toivoa ja vapautta

Ihmiskunnan kollektiivinen tyhmyys tiivistyy kryptovaluutoissa

Useampi kuin joka kymmenes harkitsee bitcoinien ostamista – nuoret miehet innokkaimpia

Vain tilaajille Suomalaiset innostuivat sijoittamisesta – summat sijoittamiseen jopa tuplaantuneet 4 000 euroon vuodessa