Ksylitolipastillit turha kuluerä?

Kirjoittaja pitää ksylitolipastilleja hyvänä osana hampaidenhoitoa.
Kirjoittaja pitää ksylitolipastilleja hyvänä osana hampaidenhoitoa. Kuva: Silja Viitala ja Mari Männistö

Länsi-Suomen uutisessa kerrottiin, että Satakunnan hyvinvointialue päätti lopettaa ksylitolipastillien jakamisen päiväkodeissa (LS 16.5.).

Satakunnan Kansassa todettiin, että ”lääkärin mukaan ksylitolipastilli ei korvaa hampaiden harjausta”.

Lausunnon antanut, hyvinvointialueen koordinaattorina toiminut lääkäri lähtee oletuksesta, että hampaiden harjaus on laiminlyöty aamulla ja illalla ja se yritetään korvata ksylitolipastilleilla, jolloin ksylitolipastilli ei tehoa ja pastilleja ei kannata jakaa, jos hampaissa on bakteeriplakkia.

Hammaslääkäriliiton sivustolla kuitenkin todetaan: ”Ksylitoli vähentää myös bakteeriplakin määrää ja plakin tarttumista hampaan pintaan. Silloin plakki on helpompi poistaa. Ksylitoli estää hampaiden reikiintymistä esimerkiksi ehkäisemällä reikiä aiheuttavien bakteerien, kuten mutans-streptokokkien kasvua ja toimintaa. Aterian jälkeen nautittu ksylitoli ehkäisee happohyökkäys- tä. Se vähentää ravintoaineiden aiheuttamaa suun happamuutta ja bakteerien hampaan pinnalle tuottamia happoja.”

Ksylitolipastilleihin kulunut raha vuodessa vastaa tuskin edes yhden hyvinvointialueen johtajan kahden kuukauden palkkaa.

Olisi ratkaisevan tärkeää opettaa suuhygienia jo päiväkotivaiheessa myöhempiä ikäkausia varten. Kun reikiintyminen lähtee käyntiin, niin se on menoa, ja kalliiksi tulee. Kaikki suuhygieniaan kuuluvat toimenpiteet, hampaiden harjaus, hammastikun ja hammaslangan käyttö, ksylitolipastillit ym. ovat parempi vaihtoehto kuin kallis hammaslääkärikäynti.

Yksityisille hammaslääkäri- asemille on lähivuosina luvassa jättipotti, kun suuhygienia jätetään hoitamatta jo päiväkotivaiheessa. Ruotsalaiset sijoitusyhtiöt kiittävät.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja, Eurajoki