Kuinka kauas palkkatukiuudistus siirtyi?

Kirjoittajan mukaan yritykset ottavat palkkatuet mielellään vastaan, mutta tuen loputtua loppuu useasti myös työ.
Kirjoittajan mukaan yritykset ottavat palkkatuet mielellään vastaan, mutta tuen loputtua loppuu useasti myös työ. Kuva: arkisto/Juha Sinisalo

Elämme jännittäviä aikoja. Muutoksia satelee joka suunnalta niin että ei meinaa perässä pysyä. Vuoden 2022 aikana lähes jokaisessa uutisessa oli jokin tavallista ihmistä koskeva asia, joka tulee muuttamaan jo pitkään vallassa olevia käytäntöjä.

Yksi merkittävimmistä muutoksista on pitkään valmisteltu Satakunnan hyvinvointialue. Se otti käytännön ensiaskeleita heti 1.1.2023, ja nähtäväksi jää, miten hyvin se saadaan toimimaan.

Itse uskon, että hyvä tulee, kun jaksamme vain odottaa sen kehittymistä rauhassa.

Muutosten lista on pitkä. Poimin sieltä vain yhden muutoksen, joka koskee työttömiä työnhakijoita.

Työ ja elinkeinoministeriön tiedotteen mukaan palkkatukiuudistusta koskevan hallituksen esityksen käsittely eduskunnassa on kesken. Mietinnön antava työelämä- ja tasa-arvovaliokunta on päättänyt jatkaa käsittelyä tammikuussa 2023.

Koska käsittely edelleen jatkuu, palkkatukiuudistuksen suunniteltu voimaantulo siirtyy aiemmin arvioidusta ajankohdasta (1.1.2023).

Uudistus olisi ollut laaja, mutta jos ehdotettu uudistus olisi mennyt läpi, olisi mm. kolmannen sektorin työllistävien työpajojen palkkatuella työllistäminen loppunut kuin seinään.

Siinä olisi hävinnyt kaikkein heikoimmassa asemassa olevat työttömät työnhakijat sekä pitkäaikaistyöttömät, joilla on haasteita työn löytymisessä.

Palkkatukiuudistuksessa olisivat loppuneet mm. usean kolmannen sektorin tarjoamat työpaikat, joihin olisi ollut mahdollisuus saada 100 prosenttia palkkatukea.

Useat henkilöt, joiden työllistymiseen avoimille työmarkkinoille tarvitaan rahallista tukea, tarvitsevat ennen kaikkea myös valmennusta, ohjausta, tukea opiskeluun ja lopuksi tukea työn löytymiseen. Tämä työ on kuntienkin kannalta erittäin tehokasta ja kuntataloutta säästävää.

Yritykset saavat ja ottavat palkkatuet ilolla vastaan mutta lisääkö se työpaikkoja vai tuleeko siitä tukikierre? Tuen loputtua loppuu useasti myös työ. Palkataan uusi tukityöllistetty ja homma taas hoituu.

Monet yritykset eivät tukia kaipaa. Silloin kun tehdään tulosta, on työntekijä avainasemassa sen tekemisessä ja siitä halutaan ja ennen kaikkea siitä pitää maksaa.

Palkkatukiuudistuksen peruuntuminen oli meidän kannaltamme katsoen hyvä asia, mutta kuinka kauan saamme tästä iloita?

Toivomme, että uudistus näiltä osin ei tulisi koskaan voimaan ja me voisimme edelleen jatkaa työllistymisen tukemista heille, joilla työn saaminen ei ole itsestään selvä asia.

Hyvää alkanutta vuotta kaikille!

Ilse Vauhkonen

Puheenjohtaja ja hankevastaava, Rauman Seudun Työnhakijat ry