Kuinka nämä mielensäpahoittajat kehtaavat?

Useasti päättäjämme esiintyvät mieluusti julkisuudessa itseään ja erinomaisuuttaan esiintuoden. Varsinkin silloin kun on lankattu ja ehostettu viimeisen päälle ennen kuvausta.

Nyt ovat muutamat valtakunnalliset mielensä pahoittajat närkästyneet kun heistä on julkisilla paikoilla näpätty valokuva heiltä etukäteen kysymättä. Kanteita ja seuraamuksia valokuvaamisesta ja kuvien julkaisemisista on singahdellut.

Päättäjämme ovat itse vapaaehtoisesti hakeutuneet tehtäviinsä ja saavat niistä ihan kohtuullisen korvauksen. Päättäjät kyllä tietävät, että heidän asemassaan olevia todennäköisesti kuvataan julkisilla paikoilla.

Valokuvauskeskustelu toimiikin mediaseksikkäänä savuverhona isommille kupruille. Valokuvatut mielensä pahoittajat osaavat tämän pelin.

Presidentti matkustelee ympäri maailmaa lakki kourassa kerjuulla Suomen natoasian tiimoilta. Siellä kelpaa naama messingillä kuvauttaa itseään milloin missäkin seurassa. Reissujen lomassa presidentti piipahti kotimaan kisakatsomossa perheineen. Sen kuvaaminen olikin sopimatonta?

Pääministerimme on myös tuonut itseään esiin tuon tuostakin. Väillä vedellään leukoja näyttävästi ja pyöritään bile-takissa valtiovierailulla. Siitä puolestaan syntyi pienoinen spektaakkeli kun seiskalehden kuvaaja sattui zoomiputki tanassa taltioimaan pääministerin käyskentelyn tiukahkoissa housuissa.

Pääministeri on presidentin vanavedessä sittemmin julistanut, ettei hänenkään perhettä kuvattaisi. Kotia ja lapsenhoito taitojaan hän on aikaisemmin esitellyt mediassa ihan tarkoituksella.

Vihreiden Iiris Suomelasta näpättiin valokuva eduskunnan kahviossa lyhyessä kesäasussa. Iiriksen lisäksi mielensä pahoitti keskustalainen puhemies Matti Vanhanen. Hän ylensi itsensä lautamiehestä lähes Jumalaksi porttikieltoja jakaen.

Someaikana päättäjät näyttävät pahoittavan mielensä milloin mistäkin ja yrittävät ylentää itsensä kaiken arvostelun yläpuolelle. Kuinka nämä mielensä pahoittajat kehtaavat, ja kyllähän he kehtaavat. Mutta joka itsensä ylentää, se alennetaan.

Ari Saukko