Kuiva ja kylmä talvi voi käydä kalliiksi

Kuluttajien on syytä varautua tulevana talvena suuriin sähkölaskuihin, varoittaa kantaverkkoyhtiö Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen.

Sähkön pörssihinta on Pohjoismaissa ollut harvinaisen korkea.

Viime vuoden syyskuussa kuukauden keskihinta oli alle 40 euroa megawatilta. Alkuviikolla pörssisähkö maksoi yli satasen. Syyskuun keskihinta on liki 90 euroa.

Yksi ilmeinen syy on vähäsateinen kesä. Siksi vesivarastot ovat normaalia pienemmät, mikä näkyy hinnassa. Pohjoismaissa vesivoiman merkitys on suuri.

Jos sademäärät pysyvät syksyn mittaan normaaleina, näyttää siltä, että talvella kannattaa varautua historiallisesti katsottuna koviin hintoihin. Kannattaa pitää peukkuja sen puolesta, että Norjassa tulee reippaasti vettä lähiaikoina, Ruusunen sanoi STT:lle.

Kuiva ja kylmä talvi toisi tullessaan melkoisen lisälaskun etenkin kotitaloaan sähköllä lämmittäville ihmisille.

Ilmastotoimet nostavat myös sähkön hintaa.

Eurooppa pyrkii kohti ilmastoneutraalia energiajärjestelmää. Päästöoikeudet ovat keskeinen ohjauskeino. Päästöoikeudet ovat nyt kalliita, sillä Manner-Euroopassa sähköä tuotetaan yhä paljon fossiilisilla polttoaineilla.

Saksassa tilannetta vaikeuttaa maan päätös luopua ydinvoimasta. Keski-Euroopassa puhutaankin kovien hintojen vuoksi jo sähkökriisistä.

Suomessa tilanne hieman helpottuu, kun Olkiluoto 3 valmistuu. Nyt Suomeen tuodaan Ruotsista ja Venäjältä sähköä noin Olkiluodon kahden vanhan ydinreaktorin tuotantoa vastaava määrä.

Jättisuurten sähkölaskujen välttämiseksi kuluttajan kannattaa esimerkiksi nipistää sähkökiukaan päälläoloajasta ja olla tarkkana lattialämmityksen ja ilmanvaihdon kanssa, vinkkaa Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski.

Huonelämpötilan alentaminen yhdellä asteella voi Motivan mukaan pienentää sähkölaskua viisi prosenttia. Motivan suositus on 20–21 astetta oleskelutiloissa ja 18–20 makuuhuoneissa.

”Kannattaa pitää peukkuja sen puolesta, että Norjassa sataa reippaasti”