Kuka keskustaa johtaa, kun sovitut asiat eivät pidä?

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksessa elämä muuttui, kun keskustan johtajuus kesken hallituskauden siirtyi torniolaiselta Katri Kulmunilta varsinaissuomalaiselle Annika Saarikolle. Siitä lähtien hallitus on ajautunut kriisistä toiseen. Hallituksen kriiseissä ovat pääroolia näytelleet keskusta ja vihreät, mutta nyt mitta on täyttynyt myös muissa hallituspuolueissa. Saarikon kanssa sovitut asiat ovat myöhemmin menneet solmuun. Sitä kyselläänkin, että kuka keskustaa johtaa.

Niistä viimeisemmät ovat EU:n luonnon ennallistamisohjelma sekä saamelaiskäräjälaki, josta YK on moittinut Suomea vähemmistökansan oikeuksien polkemisesta. Marinin hallitus on jo kolmas, joka nyt yrittää saamelaiskäräjälakia maaliin

Pääministeri Sanna Marin kertoo sopineensa Saarikon kanssa saamelaisia koskevasta laista siten, että keskusta saa hallituksessa ja eduskunnassa äänestää kyseistä lakia vastaan. Tätäkään menettelyä keskusta ei myöhemmin enää hyväksynyt. Lakiesitys käy kyllä muille hallituspuolueille. Myös saamelaiskäräjien suuri enemmistö on hyväksynyt lakiesityksen, joka on nyt eduskunnan käsiteltävänä.

Hallituspuolueiden mitta tuli täyteen, kun keskusta lyöttäytyi EU:n luontokysymyksen valiokuntakäsittelyssä opposition kelkkaan, vaikka hallituksella oli asiasta yhtenäinen kanta.

Tämän pääministeri Marin antoi keskustalle anteeksi. Mutta, jos vastaavaa tapahtuu jatkossa, ei tätä hallitusta Marinin mukaan ole enää.

Keskustan hallituskipuiluun on syynä puolueen alhainen kannatus. Keskustan kannatus lähti jyrkkään laskuun jo Juha Sipilän hallituskaudella. Se oli syynä, että Sipilä luopui keskustan johtajuudesta.

Katri Kulmunin aikana puolueen kannatus jatkoi laskuaan. Kulmuni siirrettiinkin tylysti syrjään. Keskustaväki valitsi suurin odotuksin Saarikon. Mutta hänkään ei asioita riitauttamalla tai hallituskumppaneita haukkumalla ole saanut keskustan kannatusta nousu-uralle. Päinvastoin Saarikon kaudella puolueen kannatus on laskenut. Ylen tuoreessa mittauksessa keskustan kannatus putosi 9 prosenttiin. Se on keskustalle mittaushistorian heikoin tulos.

Pentti Välimaa