Kuka puolustaisi pientä sairaalaamme?

Ruoka- ja puhtauspalveluiden yksityistäminen sote-toimialan osalta kuopattiin kokonaan ja kouluverkon osalta tapahtuukin vain kahden koulun yhdistyminen, kolmen muun saatua jatkoaikaa.

Rauman kaupunginvaltuusto se sitten veti maanantaina Vahva ja vakaa Rauma -talousohjelman olennaisilta osin vessan pöntöstä alas.

Ruoka- ja puhtauspalveluiden yksityistäminen sote-toimialan osalta kuopattiin kokonaan ja kouluverkon osalta tapahtuukin vain kahden koulun yhdistyminen, kolmen muun saatua jatkoaikaa.

Maanantai-illan ehdoton häviäjä oli kuitenkin Rauman sairaalan erikoissairaanhoidon palvelut. Samassa rytäkässä Rauma sai virallisen luvan aloittaa neuvottelut palvelujen siirrosta Satakunnan sairaanhoitopiirin kanssa. Tosiasiassa neuvotteluja on pikkulintujen mukaan käyty jo tovin aikaa.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto ja nyt säästyneiden koulujen oppilaiden vanhemmat ja vanhempainyhdistykset riemuitsivat voitostaan. Taistelua käytiin osittain jopa kovin ottein, mutta se kannatti.

Sen sijaan Rauman terveyspalvelujen tulevaisuus ei tuntunut aidosti kiinnostavan suurta yleisöä. Suurinta huolta asian suhteen toivat esille lähinnä sairaalanmäellä työskentelevät lääkärit. Lääkäreiden valtuutetuille järjestämään infotilaisuuteenkaan ei paikalle saapunut kuin muutama kaupunkimme päättäjä.

Nyt tehty päätös tarkoittaa sitä, että Rauman sairaalassa vielä toimivat erikoissairaanhoidon poliklinikat tulevat hyvin suurella todennäköisyydellä siirtymään yksi toisensa jälkeen Satasairaalaan Poriin. Ensimmäinen poliklinikka on jo osittain lähtenyt, kun lastenpsykiatria sulkee ovensa vuodenvaihteeseen mennessä.

Päättäjien hieno toive siitä, että mahdollisimman paljon palveluita jää Raumalle näyttää jo nyt jäävän vahvasti toiveen asteelle.

Lasten ja nuorten poliklinikan Raumalla säilymisen puolesta on netissä voinut allekirjoittaa adressin. Keskiviikkoon mennessä sen oli allekirjoittanut reilut 1 360 henkilöä.

Missä ovat kaikki sosiaali- ja terveysalan paikallisyhdistykset tai sairaalan palveluita jo käyttävät potilaat? Missä ovat he, jotka haluavat pelastaa sairaalan palvelut?

Raumalaiset ovat jo vuosien saatossa joutuneet luopumaan niin synnytyksistä, anestesiaa vaativasta leikkaustoiminnasta kuin myös ympärivuorokautisesta päivystyksestä. Nyt olemme valmiit luopumaan lopuistakin erikoissairaanhoidon palveluista, vaikka siihen ei tällä kertaa olisi edes lainsäädännöllistä pakkoa.

Tosiasia tulee olemaan se, ettei sairaanhoitopiirillä ole realistisesti ajateltuna kovinkaan suurta kiinnostusta irrottaa jo nyt tiukasta lääkäriresurssistaan lääkäreitä Raumalle. Käytännössä poliklinikat siirtyvät Poriin ja raumalainen potilas matkaa sinne olipa sitten lapsi, työikäinen tai vanhus.

Rauman sairaalanmäelle jäänee perusterveydenhuollon lisäksi lähinnä ennaltaehkäisevää ja kuntouttavaa palvelua.

En halua olla pahanilmanlintu, mutta todennäköisesti muutaman vuoden kuluttua perusopetuksenkin on sopeutettava toimintaansa entistä suuremmalla pakolla isompiin yksiköihin.

Nyt tehty päätös oli lähinnä kyläkoulujen tekohengitystä, jolla ei itse sairautta voiteta.

Vaikka omasta kyläkoulusta luopuminen tulee olemaan tuskaisaa, saavat lapsemme senkin jälkeen käydä peruskoulunsa Raumalla. Kenenkään ei tarvitse lähteä opintielle kuntarajojen ulkopuolelle.

Toista tulee olemaan terveyspalvelujen saatavuuden kohdalla.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut