Kuka saa ja kenelle annetaan

Kirjoittajan mielestä turve tulisi luokitella uusiutuvaksi luonnonvaraksi.
Kirjoittajan mielestä turve tulisi luokitella uusiutuvaksi luonnonvaraksi. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Olemme ajautuneet itse aiheutettuun energiakriisiin. Vihreä siirtymä on päässyt tavoitteeseensa – mitä kalliimpi energia sitä vähemmän sitä tuhlataan.

Vihreää siirtymää hekumoineet eivät tulleet ajatelleeksi, että Pohjoismaissa ei lämmitetä taloja huvin vuoksi, eikä se ole vain rikkaiden etuoikeus. Talvella lämpöä tarvitsevat myös vähävaraiset, eikä heiltä löydy varallisuutta osallistua ilmastohurmokseen.

Kotitalouksien yleisin lämmitysmuoto on edelleen kaukolämpö. Yli 50 prosenttia Suomessa tuotetusta kaukolämmöstä menee ihmisten koteihin. Kaukolämpöä tuotetaan yhteistuotantolaitoksissa ja erillisissä lämpölaitoksissa. Polttoaineena on käytetty pääasiassa puuta, maakaasua, kivihiiltä sekä turvetta.

Maamme vasemmistohallitus halusi ajaa vuonna 2021 kotimaan turvetuotannon alas. Energiaa, kun oli saatavilla muutenkin, esimerkkinä venäläisten turve, puuhake, kivihiili ja maakaasu, tuontisähköä unohtamatta. Asiantuntijat olivat erimieltä, energian huoltovarmuutta ei pidä menettää – turvetta tarvitaan jatkossakin.

Turveaumat huutavat nyt tyhjyyttään, eikä edes Huoltovarmuuskeskus ole päässyt sateisen kesän vuoksi turpeen nostotavoitteeseensa.

Talousvaliokunnassa käsitellään energiatalouteen liittyviä asioita, ja jossa istuu hallituspuolueiden lisäksi jäsenet Kokoomuksesta ja Perussuomalaisista. Kansalaisaloite: Turve on luokiteltava uusiutuvaksi luonnonvaraksi, on kohta vuoden odottanut tämän valiokunnan pöydällä käsittelyä. Tämä valiokunta kokoontuu tietojeni mukaan 4 kertaa viikossa, silti aikaa ja tahtoa tämän aloitteen käsittelyyn ei näytä löytyvän Venäjä-pakotteista huolimatta.

Kysymys kuuluu, kenen maaliin energiakriisiä pelataan?

Tulevat vuodet näyttävät Euroopassa ajan, jolloin energian hinnalla ja päästökaupalla ei ole enää mitään merkitystä. Silloin lauletaan kuka saa ja kenelle annetaan.

”Vihreä siirtymä on päässyt tavoitteeseensa – mitä kalliimpi energia sitä vähemmän sitä tuhlataan.”

Maria Rautanen

Diplomi-insinööri, yrittäjä, Pori