Kukaan ei pakota pelaamaan rahapelejä

Erityisesti pelikoneiden sanotaan houkuttelevan riskipelaamaan.
Erityisesti pelikoneiden sanotaan houkuttelevan riskipelaamaan. Kuva: Juha Sinisalo

Minua on suuresti hämmentänyt keskustelu Veikkauksen peliautomaateista ja niiden aiheuttamista peliongelmista. Suuren julkisen paineen vuoksi Veikkaus tekikin päätöksen 3 000 peliautomaatin poistosta ja ilmoitti seitsemän kohdan uudistuksista, joista eräs keskeisimmistä tavoitteista on näkyvän markkinoinnin vähentäminen ja täten pyrkimys pelihaittojen pienentämiseen.

Veikkaus on laskenut, että uusien toimenpiteiden vuoksi valtio menettäisi tulevaisuudessa tuloutettavina veroina noin 200 miljoonaa euroa. Kärsijöinä olisivat erilaiset järjestöt, joita Veikkaus on perinteisesti tukenut.

 Tietenkin ymmärrän, kuinka peliautomaatit voivat olla omiaan lisäämään peliriippuvuutta ja velkaantumista, mutta on myös kysyttävä, missä on ihmisten henkilökohtainen vastuu?

Älä pelaa, niin et tule riippuvaiseksi ja velkaannu ja niin edelleen; mikäli heikkoutesi kuitenkin ”pakottaa” sinut pelaamaan, niin myönnä ongelmasi ja hae reilusti apua, ei kai ratkaisu ongelmiin ole yhtiön ja sen pelien syyttäminen.

Kuka pakottaa ostamaan alkoholia tai vaikkapa tupakkaa? Entä kuka pakottaa ostamaan esimerkiksi ylimääräisiä vaatteita ja muuta roinaa, joilla ei ole edes minkäänlaista käyttöä. Ei kukaan, valinta on sinun.

 Mikäli ihminen haluaa pelata, hän pelaa, vaikka sitä eri tahojen osalta kuinka yritettäisiin estää, kärsijöiksi etupäässä joutuvat niin sanotusti ”viattomat”, ihmiset, joilla ongelmia pelaamisen suhteen ei ole.

Veikkaus kyllä myös keksii uusia tapoja, joilla se saa korvattua liiketoimensa menetykset. Eikä ongelmallinen rahapelaaminen myöskään todellakaan lopu, vaikka pelit ja vehkeet vietäisiin miten ”tiskin” alle tahansa, saattaa rahapelaaminen vain jopa lisääntyä, kielletty hedelmä kun yleisesti kiinnostaa normaalia enemmän.

Ville Vänttinen