
Kultaiset kädenpuristukset ovat aiempaa niukempia. Kyse on kuntajohtajien erokorvauksista, jotka ovat Kuntalehden mukaan supistuneet.
Yleisin erokorvaus vastaa kuuden kuukauden palkkaa. Entistä harvinaisempia ovat kahdentoista kuukauden palkkaa vastaavat kädenpuristukset.
Sen sijaan yleistymään päin ovat porrastetut erokorvaukset. Se tarkoittaa, että erorahan määrä kasvaa virkavuosien määrän kanssa samaa tahtia.
Porrastukseen päätyi Pyhäranta solmiessaan uuden kunnanjohtajansa Jukka Laihon kanssa johtajasopimuksen.
Mahdollisessa erotilanteessa kunta maksaa kuuden kuukauden palkan, jos virkavuosia on enintään kaksi.
Erokorvaus kasvaa yhdeksään kuukauteen, jos virkavuodet tästä lisääntyvät.
Korvauksissa on lähiseudullakin kuntakohtaista vaihtelua. Esimerkiksi Eurajoella Vesa Lakaniemen erokorvaus on kaksitoista kuukautta.
Rauma maksaa kaupunginjohtajalleen Esko Poikelalle kuuden kuukauden erorahan, jos viranhoidossa syntyy epäluottamustilanne, jonka johdosta kaupunginjohtaja irtisanoutuu.
Näin on myös Porissa Lauri Innan kohdalla.
Tuore maakuntajohtaja Kristiina Salonen sen sijaan saisi hieman enemmän kuin naapurikaupunkien johtoduo.
Satakuntaliitto maksaa kahdeksan kuukauden erokorvauksen siltä varalta, jos palvelussuhde päätetään yhteisesti sopimalla ilman työntekijän tai työnantajan puolelta tapahtuvaa irtisanomista.
Johtajasopimus itsessään ei ole mikään ihmeellisyys, määräähän kuntalakikin sellaisen solmimaan.
Sopimuksessa sovitaan kunnan johtamisen edellytyksistä eli puitteista ja pelisäännöistä. Eroraha on yksi osa tätä sopimusta.
Kuten Pyhärannan kunnanjohtaja sosiaalisessa mediassa kuntalaisille selitti: Erokorvaus on kompensaatiota kunnanjohtajan muita viranhaltijoita heikommasta irtisanomissuojasta.
”Yleistymään päin ovat porrastetut erokorvaukset”.