Kun mikään ei olekaan enää totta

Koronapandemia on tarjonnut polttoainetta lukuisille salaliittoteorioille.

Erityisesti netissä liikkuu runsaasti virheellistä tietoa, valeuutisia sekä useita salaliittoteorioita koronavirukseen liittyen. Lisäksi verkossa leviää videoita, joissa sinänsä tosiin uutisiin perustuen tai aitoa kuvamateriaalia käyttäen luodaan virusepidemiasta väärää kuvaa.

Netti ja sosiaalinen media täyttyy videoista, joissa aito materiaali, harhaanjohtavasti rajatut videopätkät ja täysin eri tapauksia kuvaavat videot sekoittuvat toisiinsa.

Surullisinta tässä on se, että trollien ja salaliittoteoreetikkojen harjoittama väärien tietojen levittäminen on vaikeuttanut erityisesti terveydenhuollon työntekijöiden työtä.

Monet teoriat ovat yksi yhteen samoja kuin aiemmat teoriat, joita asiantuntijat pyrkivät asiatiedoin kumoamaan.

Salaliittoteorioissa vilisevät koronan osalta niin lepakot, G5 kuin lääketeollisuuden juonittelukin. Ovatpa jotkut vakaasti sitä mieltä, ettei moista koronaa ole olemassa ollenkaan. Kaikki aina tehohoidossa riutuvista ihmisistä ruumispussikontteihin ovat vain näyteltyä propagandaa.

Salaliittoteoreetikot kapinoivat usein yhteiskunnan yhteisiä sääntöjä ja ohjeita vastaan. Yhteiskuntaan ei luoteta. Yksilöä ei saa ohjeistaa, eikä ainakaan rajoituksilla rajoittaa, olipa kyseessä sitten millainen kriisi tahansa.

”Kapinoinnin” seuraus olisi todennäköisesti entistä tiukemmat rajoitukset, joiden mukana ”normaalielämä” lipuisi koko ajan kauemmas.

Salaliittoteorioilla on tiettyjä yhteisiä piirteitä. Näihin kuuluu esimerkiksi jako meihin ja heihin, jotka ovat joutuneet pahojen instituutioiden uhreiksi.

Henkilöt, jotka uskovat tai levittävät salaliittoteorioita eivät ole pelkästään ”hörhöjä”. Todella korkeasti koulutettukin voi haksahtaa salaliittoon.

Oleellista on, että salaliittoteoreetikolla ei ole olemassa todisteita tukemaan omaa näkemystään. Todisteiden puute kääntyykin lähes aina salaliittoon uskovalle todisteeksi suuresta peittelystä.