Kun resepti muuttui paperittomaksi

Kanta-palvelut täyttää tänä keväänä kymmenen vuotta. Vuosikymmenessä on kuljettu matka käsin kirjoitetusta reseptistä digitaaliseen maailmaan, josta emme enää halua luopua.

Tänä päivänä jokainen voi katsella diagnoosi- ja reseptitietojaan tai laboratoriotuloksiaan kotisohvalta käsin.

Yli puolet suomalaisista käyttää Omakantaa ja käyttäjämäärät kasvavat edelleen. Vuonna 2010 Omakannassa vieraili toukokuun aikana 65 henkilöä. Tänä keväänä käyntejä on ollut kuukaudessa jopa 2,3 miljoonaa.

Poikkeuskevään aikana digitaaliset palvelut ovat konkreettisesti helpottaneet muun muassa terveyskeskusten toimintaa.

Aluksi käyttöön otettiin vain reseptipalvelu. Se oli mullistava uudistus, sillä palvelun avulla jokainen pystyi sähköisesti välittämään reseptinsä uusittavaksi, ja samalla näki myös voimassa olevien lääkemääräysten tilanteen. Paperiset reseptit vähenivät ja jäivät lopulta pois kokonaan.

Suomen ensimmäinen sähköinen resepti kirjoitettiin oikein livelähetyksessä Turussa 20.5.2010.

Seuraava isompi askel otettiin, kun reseptien lisäksi potilastietoja alettiin tallentaa Kanta-palveluihin syksyllä 2012. Tällä hetkellä mukaan liitetään myös sosiaalihuollon tietoja, jotka näkyvät tulevaisuudessa myös Omakannassa.

Omakantaan voi tallentaa myös oman hoitotahtonsa.

Tulevaisuudessa palvelu voi tukea laajasti esimerkiksi omasta hyvinvoinnista huolehtimista. Eipä olisi täysin mahdotonta, jos palvelun kautta olisi tulevaisuudessa mahdollista toimittaa esimerkiksi aktiivisuusrannekkeen kautta kertynyttä dataa myös ammattilaisen nähtäväksi.

Lähivuosina myös eurooppalainen tiedonkulku lisääntyy. Jo nyt suomalaisella reseptillä voi ostaa lääkkeitä muun muassa Virosta ja Kroatiasta ja lisää maita on tulossa palveluun mukaan.

Tulevaisuudessa käyttöön voidaan ottaa eurooppalainen potilasyhteenveto, jonka avulla lääkäri näkee perustiedot potilaasta Euroopan joka kolkassa.