Kuntapolitiikka on yhteistyötä

Vaalit ovat jo alkaneet ja ehdokkaat kilpailevat äänestäjien suosiosta monin eri keinoin. Toiset ovat esillä hinnalla millä hyvänsä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, jossa julistavat mitä he tekisivät toisin, jos juuri heidät valittaisiin valtuustoon ja samalla tämän profiilin ehdokkaat kertovat, missä edellinen valtuusto on tehnyt virheitä, joita he eivät olisi tehneet.

Sitten on ehdokkaita, jotka haluavat osallistua jokaisella some-alustalla, kaikkiin käytäviin keskusteluihin, vaan saadakseen nimensä näkyville ja sitä kautta äänestäjän kirjoittamana vaalikuponkeihin.

Itse olen oman kokemukseni kautta jo läksyni oppinut. Vaalityötä on tehtävä joka päivä, jokaisessa kokouksessa ja jokaisessa päätöksessä.

Tämä työ ei välttämättä näy lehtien otsikoissa, ei varsinkaan silloin, jos olet perussuomalainen, koska sinusta eivät lehdet kirjoittele, jos et tee jotakin typerää tai jotakin sellaista, josta media kokee voivansa sinua rankaista, kirjoittamalla sinusta ivalliseen sävyyn tai mainitsemalla esityksestäsi jossakin sivulauseessa.

Kuntapolitiikassa harvoin saavutetaan pikavoittoja, vielä harvemmin silloin, jos et osaa olla yhteistyökykyinen. Hyvätkään avaukset eivät etene, jos et onnistu niitä myymään myös muille puolueille. Kunniaa et saa niistä itsellesi tai puolueellesi ottaa, varsinkaan silloin kun olet perussuomalainen.

Kuntapolitiikka on pitkäjänteistä työtä asioitten eteen, joka ei sovi ihmiselle, jonka pinna kiristyy helposti tilanteissa, jolloin oma tahto ei olekaan enemmistön tahto.

Oma kokemukseni koostuu useista luottamustoimisista hallituksista ja johtoryhmistä, toimikunnista ja lautakunnista. Uskon silti edelleen ihmisten aitoon hyvään tahtoon tehdä oikeita ratkaisuja, vaikka puoluekuri ja muut määräykset estävät varsinkin ”vanhojen” puolueiden valtuutettuja tekemästä päätöksiä, joiden takana aidosti voivat seistä.

Olen ehdokkaana edelleen juurikin siksi, että osaan vaikuttaa asioihin ja tarttua niihin kun on oikea hetki. Tämä taito on tärkein ominaisuus, jonka perusteella kannattaa valinta tehdä silloin, kun astelet äänestyskoppiin.

Tomi Salonen

kuntavaaliehdokas (ps.), Eurajoki