Kuntavaalien selvästi suurin pettymys

”Demarit säilyttivät paikkansa Rauman ykkösenä”, ”Matias Marttinen johti kokoomuksen vaalivoittoon”. Sellaiset olivat etusivun otsikot Länsi-Suomen eilisessä vaaliekstrassa, joka on verkossa näköislehtenä luettavissa.

Kun siihen lisätään, että perussuomalaiset saivat kaksi lisäpaikkaa valtuustoon, onkin Rauman kuntavaaleista suurimmat uutiset mainittu.

Puolueiden voimasuhteet eivät lopulta isosti muuttuneet. Voinee tulkita, että raumalaiset ovat melko tyytyväisiä siihen miten kaupungin asioita on hoidettu ja palveluja järjestetty.

Valtuuston kasvogalleriassa Rauman 43 valtuutetusta uusiksi merkittiin 17. Todellinen muutos on pienempi, sillä joukossa on valtuustoon palaavia.

Ikäjakauma peilannee sitä ketkä innokkaimmin äänestävät. Rauman valtuutetuista nuorin on Jasmin Määttä (28), vanhin Pentti Vilo (75). Keski-ikä asettuu viidenkympin kohdalle.

Pienehköin muutoksin mentiin myös muissa alueen kunnissa. Eurajoella keskusta ja demarit pitivät valta-asemansa. Euran ykkösenä säilyi torjuntavoiton ottanut SDP, perussuomalaisten kannatus lisääntyi. Laitila jatkaa keskustan komennossa.

Säännön vahvistava poikkeus oli Pyhäranta, jossa yhteislista keräsi suurimman kannatuksen. Vanha pääpuolue kokoomus otti takkiin, demareilla ei ollut omaa listaakaan. Nyt seurataan, joko kunnan mainetta pilaava riitely loppuu.

Valtakunnallisesti tuloksen voi kuitata tavanomaiseksi. Hallituspuolueet hävisivät, oppositio voitti. Se tuskin yllätti politiikkaa seuraavia.

Niin käy usein, riippumatta siitä mitkä puolueet ovat hallituksessa.

Suurin pettymys on alhaiseksi jäänyt äänestysprosentti: Raumalla noin 52, koko maassa 55. Kymmenen vuotta sitten luki oli 60 prosentin paikkeilla, 30 vuotta sitten yli 70 prosenttia.

Vaalien siirtyminen kesäkuulle kuulostaa ontolta selitykseltä. Jostain ihan muusta tässä on kyse. Demokratian kannalta ollaan kriittisillä rajoilla, kun puolet porukasta ei äänestä.

”Raumalaiset ovat melko tyytyväisiä siihen miten kaupungin asioita on hoidettu.”