Kuntavaalin siirrosta poliittista viisastelua ja venkoilua

Kuntavaalien siirrosta käynnistyi poliittinen viisastelu ja venkoilu, vaikka eduskuntapuolueista vain perussuomalaiset vastustaa kuntavaalien siirtämistä. Oikeusministeriö esittää yhä kiihtyvän koronaviruksen takia huhtikuun kuntavaalien siirtämistä 13. kesäkuuta pidettäväksi. Se ei ole yllätys, että Jussi Halla-ahon johtama puolue vastustaa kuntavaalien siirtämistä. Onhan persupuolue yrittänyt meneillä olevan vaalikauden ajan kosiskella äänestäjiä puolelleen pääsääntöisesti ei-linjalla.

Kuntavaalin siirron hyväksymisestä huolimatta kokoomus moitiskelee hallitusta siitä, ettei se ryhtynyt ajoissa toimimaan niin, että kuntavaalit olisi voitu koronasta riippumatta pitää ajallaan, eli huhtikuussa.

Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvostelee hallitusta kokoomuksen tavoin samasta syystä.

Arvostelustaan huolimatta Jokisipilä pitää kiihtyvän koronan takia oikeana, että kuntavaalit siirretään. Hän tähdentää, että nyt on mentävä terveys edellä.

Näin ajattelee myös Sanna Marinin (sd.) hallitus ja terveysviranomaiset, että kaikki äänestäjät voisivat osallistua kuntavaaleihin turvallisesti. THL on ennakoinut, että koronatilanne olisi pahimmillaan juuri huhtikuun kuntavaalien aikaan. Sairastumisen pelosta joitakin vaalivirkailijoiksi nimettyjä henkilöitä oli jo perumassa osallistumistaan vaalitehtäviin.

Se jää sitten nähtäväksi, mikä on koronatilanne kesäkuussa. Terveysviranomaisten arvioiden mukaan se olisi kesäkuussa huhtikuuta parempi. Silloin myös rokotussuojan saajia on huhtikuuta enemmän.

Pentti Välimaa