Kuntavero harvoin joustaa alaspäin

On kuin luonnonlaki, että kunnallinen verotus ei jousta alaspäin vaan nousee aina ylöspäin. Lainalaisuus päti kuluvalla viikolla Eurajoella, jossa kuntapäättäjät ampuivat selvin luvuin alas kuntaveroprosentin keventämisen.

Valtuustossa esille tullut alennusesitys oli kieltämättä yllättävä. Jopa valtapuolue keskustan edustajat kuulivat vasta viime tipassa, että oman puolueen valtuutettu aikoo ehdottaa 0,25 prosenttiyksikön veronkevennystä.

Hämmennys oli valtuustosalissa suuri, koska kaikki taloussuunnitelmat oli laadittu sen varaan, että Eurajoki pitää tuloveroprosenttinsa ennallaan eli 18:ssa.

Jos jonkun kunnan verotuksessa on säätövaraa alaspäin, olkoon se Eurajoki. Silti kynnys madallukseen oli lopulta liian korkea. Syitä on useita.

Jo pelkkä esityksen yllättävyys ja myöhäinen ajoitus takasivat sen, että valmiutta ei löytynyt. Alen vastustajat vetosivat, että Eurajoella on jo valmiiksi erittäin kilpailukykyinen verotus, Manner-Suomen toiseksi alhaisin. Myös vakauden hyveeseen sekä kunnan omaan sote-uudistukseen viitattiin.

Perustelut veroalelle olivat nekin tavallaan hyvät. 17:llä alkava tuloveroprosentti näyttää hyvältä.

Kunnan vetovoiman katsottiin siitä lisääntyvän ja houkuttelevan uusia hyvätuloisia veronmaksajia.

Erityisesti uskottiin Luvian mahdollisuuksiin imeä asukkaita Porista, kuuluvathan molemmat samaan työssäkäyntialueeseen.

Valtuuston pääjoukkoa eivät perustelut kuitenkaan hellyttäneet. Moni varmasti kammoksui sitä, että veroalesta seuraisi tarve karsia ensi vuoden budjettia.

Vahvan talouden kunnassa ei ole totuttu koviin ja kipeisiin leikkauspäätöksiin. Esimerkiksi tiivis kouluverkko on pystytty ylläpitämään eikä pikkukouluja ole tarvinnut lakkauttaa.

Kyläkoulut olisivat taatusti nousseet keskusteluun, jos veroalen myötä taloutta olisi pitänyt alkaa tasapainottamaan. Kyse olisi ollut pattitilanteesta kuntavaalien alla. Veroale varmasti miellyttäisi äänestäjää, mutta puhe koulujen karsimisesta tuskin ei.

Siksi enemmistö katsoi, että parempi olla tekemättä nyt mitään. Suomalainen kuntakenttä sai taas todistaa, että kerran nostettu ei enää koskaan laske.