Kuplilla tai ilman, vapaamman ravintolakulttuurin puolesta

Ravintolat luovat viihtyisät ja turvalliset puitteet niin rentoutumis- kuin juhlahetkiin.

On hienoa, kun juomistottumukset eurooppalaistuvat ja samalla siirrytään viettämään aikaa kotioloista yhä useammin niin kahviloihin, ruokaravintoloihin, baareihin kuin yökerhoinkin. Alkoholilakiin tulevat uudistukset, jotka hallituspuolueiden eduskuntaryhmät hyväksyivät 19.5., parantavat niin juoma- kuin ruokakulttuuriamme.

Ravintolat synnyttävät uusia työpaikkoja – palvelualalla on paljon tulevaisuuden mahdollisuuksia ja siksi nimenomaan tällä suunnalla on hyvä keventää byrokratiaa. Hallituksen hyväksymässä lakimuutoksessa helpotetaankin esimerkiksi kausityöntekijöiden palkkaamista.

Opiskelijakaupunki Turusta löytyneekin jatkossa yhä enemmän kesätyöpaikkoja asiakaspalvelun parista.

Jatkossa ravintoloiden ei tarvitse hankkia erikseen jatkoaikalupaa toiminnalleen, vaan homma hoituu ilmoituksella. Tärkeää on, että ravintolatoiminnasta ei jatkossakaan koidu häiriöitä ympäristölle. Vapaus edellyttää vastuullisuutta niin asiakkailta kuin anniskelijoiltakin.

Rajoituksia anniskelualueiden karsinoimisesta kevennetään ja ravintoloille sallitaan yhteiset ns. food court -alueet. Yhteistoiminta lisää palvelutarjontaa ja viihtyisyyttä. Millaisia mahdollisuuksia meillä onkaan kehittää turkulaista ravintolakulttuuria jokivarren terasseineen ja kiinnostavine festivaaleineen? Turulla on loistavat mahdollisuudet brändätä itsensä Suomen parhaana ravintolakaupunkina.

Sääntelynpurkaminen on työtä sen eteen, että valinnanvapaus lisääntyy. Viesti elinkeinoelämällekin on selvä: luotetaan yhä enemmän siihen, että niin yrittäjät kuin työntekijät toimivat ravintola-alalla vastuullisesti – asiakkaiden parhaaksi.

Nautitaan kesästä tyylillä – kylmää juomaa voi maistella kesäterassilla kuplilla tai ilman. Eikä siinä tarvitse alkoholiakaan olla. Iloitaan vapaudesta.

Sini Ruohonen

VTM, Turun Kokoomuksen varapuheenjohtaja