Kuppitaistelu roihahti liekkeihin

Torstaina suomalaisten päät eivät menneet sekaisin pelkästä helteestä. Lisäpyörrytystä aiheutti keskiyöllä myyntiin tullut Tove Janssonin syntymäpäivän kunniaksi julkaistu erikoismuki ”Muumin päivä”.

Mukit saivat muun muassa Arabian nettikaupan kaatumaan ja Muumi-fanit suunniltaan.

Himoitun mukin kuvitus on peräisin Tove Janssonin piirroksesta vuodelta 1955. Kuvassa Muumipeikko ja Muumimamma istuvat kalliolla ja ihailevat auringonlaskua. Mukeja tuli myyntiin vain rajattu erä, eikä tarkkaa määrää ole paljastettu. Tilanne aiheuttaa sen, ettei mukille pysty määrittämään tarkkaa arvoa.

Tästä huolimatta Muumi-keräilijät taistelivat tuotteesta ihan tosissaan.

Toisen onni on toisen tappio. Osa onnekkaista kupin ostajista on laittanut tuotteen jo uudelleen myyntiin. Myyntihinnat ovat nousseet suorastaan pilviin. Nyt muutaman kympin kupposesta pyydetään netissä jopa tuhansia euroja. Hysteria tuntuu ylittävän tässäkin tapauksessa kirkkaasti järjen valon.

Mikä näissä virtahepoja muistuttavissa valkoisissa piirroshahmoissa sitten kiinnostaa ihmisiä, varmasti ainakin hahmojen lempeys ja herttaisuus. Perhekeskeisyys, toisista välittäminen ja oikeudenmukaisuus ovat aina olleet myös muumimaailman ydintä.

Tarinoihin mahtuu mukaan myös synkkyyttä ja jopa pelottavia asioita. Nämä kaikki yhdessä vetoavat niin pieniin kuin vähän isompiinkin Muumi-faneihin ympäri maailman.

Muumikirjoja on käännetty yli 50 kielelle, ja niistä on tehty kirjojen ja sarjakuvien lisäksi muun muassa animaatiosarjoja, lukuisia näytelmiä ja jopa ooppera.

Muumien nousu maailmanmaineeseen perustui merkittävästi myös Muumi-sarjakuviin, joita julkaistiin vuodesta 1954 alkaen 40 maassa 20 miljoonalle lukijalle.

Erityisesti rakastettuja Muumit ovat Japanissa. Japaniin onkin avautumassa kokonainen Moominvalley Park -teemapuisto, jossa voi kokea muumitarinoiden maailman. Kyseessä on ensimmäinen Suomen ulkopuolelle avattava Muumi-puisto.

Puiston syövereihin pääsee karkeloimaan viimeistään ensi keväänä.