Kuuden minuutin ero

Viime päivinä on käyty vilkasta keskustelua yksityisten yritysten mahdollisesta uudesta roolista kiireettömissä leikkauksissa. Hallitus on nimittäin antanut asiasta uuden lakiesityksen. Lakiesitys koskee niitä leikkauksia, jotka tehdään julkisella rahalla.

Rauman oma kansanedustaja Kristiina Salonenkin (sd.) ihmetteli kolumnissaan (LS 10.1.) hallituksen venkoilua asian suhteen.

Vielä vuonna 2017 hallituksella oli kova kiire saada anestesiaa vaativat leikkaukset pois keskussairaaloita pienemmistä yksiköistä. Päätöstä perusteltiin muun muassa potilasturvallisuudella.

Rauma yritti tuolloin vielä tukeutua yksityiseen sektoriin leikkausten säilyttämiseksi, mutta sosiaali- ja terveysministeriö katsoi ajatuksen mahdottomaksi. Niinpä anestesiaa vaativat leikkaukset siirtyivät viime vuoden alussa Satasairaalaan Poriin.

Nyt sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila on sitä mieltä, että leikkauksia voidaan toteuttaa yksityisellä puolella, jos julkinen oma leikkauskapasiteetti ei riitäkään hoitotakuuaikojen noudattamiseen. Julkinen terveydenhuolto voi siis ostaa leikkauksia yrityksiltä, jotka nyt yllättäen täyttävätkin leikkauskriteerit.

Ministeriön mukaan kiireettömän leikkaustoiminnan kriteerit koskevat edelleen yhtäläisesti sekä julkisia että yksityisiä palveluntuottajia. Käytännössä potilas pitää hätätilanteessa pystyä siirtämään sairaanhoito- piirin sairaalan tehohoito-osastolle 30 minuutissa. Tämä aikaraja takaisin myös potilasturvallisuuden.

Toki huomioon tulee ottaa myös se, että leikkaavassa yksikössä pitää leikkauksia tehdä vuositasolla tarpeeksi. Raumalla 300 tekonivelleikkausta vuodessa ei riittänyt.

Entäpä sitten tuo 30 minuutin aikaraja. Asiaa käsiteltiin torstaina eduskunnan kyselytunnilla. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) totesi, että 30 minuutin aikarajaan vedoten esimerkiksi Pietarsaaren aluesairaala voi jatkossakin tehdä anestesiaa vaativia leikkauksia.

Google Mapsin mukaan matka Pietarsaaresta Keski-Pohjanmaan keskussairaalaan Kokkolaan kestää 35 minuuttia.

Raumalle lupaa ei voida myöntää, sillä matka Satasairaalaan kestää samaisen Googlen mukaan 41 minuuttia. Rauman ja Pietarsaaren tilanteen tekee siis täysin erilaiseksi vaivaiset kuusi minuuttia.