Kylpylähotelli Otanlahden urheilukentälle

On se vaan niin mukavaa, kun Raumalta löytyy jatkuvasti rakennuskohteita, joista löytyy vähintään 38 000 toisistaan poikkeavaa mielipidettä. Niin myös tässä Otanlahden ja Syvärauman lahtien välimaastossa olevan Fåfängan niemen maa-alueella.

Pahimman hammastenkiristyksen puolesta, tai vastaan aiheutti erään yrityksen haavekuva kylpylä- ja kongressihotellista rantamaisemaan. Ehkä puoltoa olisi löytynyt enemmän, jos kyseessä olisi ollut susi lampaan kostyymissä, eli maastoon ja ympäristöönsä sopivampi arkkitehtuuri.

Jos sille kuitenkin näytettäisiin vihreää valoa, jos rakennuttaja olisi vieläkin halukas rakennuttajaksi ja jos kompleksi alkaisi pyörittää suurtakin asiakasmassaa, niin miltä tilanne alkaisi näyttää.

Syntyvä liikennemassa ja sille tarvittava pysäköintialue ei sovi millään tälle alueelle. Näköalatietä ei voida millään muotoa avata massaliikenteelle. Ei myöskään etelänpuolelta löydy reittiä, joka voitaisiin ottaa käyttöön niin, ettei liikenne olisi häiriöksi ja jopa muodostaisi vaaraa lähialueille.

Saattaisi jostain Rauman haminan kusteilta löytyä vapaata aluetta parkkitalolle, josta hotellin asukkaat kuljetettaisiin kesäaikaan veneillä ja talvella hevosreellä hotellille.

Sitten tulee päälle vielä se infra. Koko kaupunki pitäisi myllätä ylösalaisin, jotta saadaan sähköt perille ja jäteviemärit vetämään. Voi olla, jotta Räsänen voisi myydä altaaltaan makeat vedet hotellivieraille pahimpaan hätään.

Näyttää kaiken kaikkiaan melko hankalalta toteuttaa. Mitä sitten voitaisiin tehdä?

Voidaan syväharkita hotellin sijaintia keskelle Otan urheilukenttää. Eihän siellä kentällä nykyään tapahdu muuta, kuin Juhannusfestarit kerran vuodessa. Tottamooses meillä kaikilla on rakkaita muistoja nuoruuden urheilumittelöiden ajoilta, mutta joskus pitää osata myös luopua jostain, jonka on jo menettänyt.

Uotilasta löytyy korvaava melkein toimiva urheilukenttä, joka pienellä tuunauksella muotoutuisi vallan hyväksyttävään kuntoon raumalaisille yleisurheilun harrastajille. Viereiseen mäkeen olisi mahdollista rakentaa vaikka rata alamäkipyöräilyyn ja alamäkiluisteluun.

Siis Otankentälle hotelli niin, että hotellirakennus sijaitsee juoksuratojen sisäpuolella ja pohjan muoto noudattelisi kentän ovaalimuotoa. Havainnemallia voidaan hakea vaikka Suomen majakoiden joukosta. Kerroksia saa pistää päällekkäin niin monta, kuin rakennuttajan luotto sietää.

Juoksuradoista tehdään monikäyttöisiä ajatellen eri vuodenaikoja. Kesäkautena siinä voi kirmata ihmisiä, hevosia, koiria ja vaikkapa speedwaykisoja ajettaisiin. Talvikautena rata jäädytetään hotellivieraiden rusettiluisteluun ja myös moniaita muita talvisia kilpailuja voidaan radalla järjestää.

Hotellin vedonlyöntikeskuksessa tototaan ja lyödään vetoja radan kisatapahtumista. Kun vielä saadaan talttumaton Räsänen visioineen mukaan, niin hotelliin on taattu jatkuva täysbuukkaus.

”Uotilasta löytyy korvaava melkein toimiva urheilukenttä.”

Hannu Valtonen

auktorisoitu saaristolaivuri