Kyselymme ennakoi: Ruotsi marssii Suomen tahdissa Naton jäseneksi

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson tapasi suomalaiskollegansa Sanna Marinin Tukholmassa huhtikuun puolivälissä. Marinin viesti Anderssonille oli, että Suomi päättää Nato-jäsenyydestä muutamien viikkojen aikana.
Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson tapasi suomalaiskollegansa Sanna Marinin Tukholmassa huhtikuun puolivälissä. Marinin viesti Anderssonille oli, että Suomi päättää Nato-jäsenyydestä muutamien viikkojen aikana. Kuva: PAUL WENNERHOLM

Ruotsalaisista valtiopäiväpuolueista viisi eli selvä enemmistö kannattaa sotilasliitto Natoon liittymistä samassa tahdissa Suomen kanssa, vaikka päätös pitäisi tehdä vain muutamien viikkojen kuluessa, selviää Lännen Median tuoreesta kyselystä.

Kyselyyn vastasi kuusi puoluetta kahdeksasta. Vähemmistöhallitusta yksin johtava sosiaalidemokraatit ei ole vielä ilmaissut Nato-kantaansa, eikä vastannut kyselyyn. Yksittäiset demariministerit ovat kertoneet kallistuvansa Naton kannalle. Gallupit kertovat puolueen kannattajien enemmistön olevan samaa mieltä.

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson ilmoitti jo aiemmin, ettei Ruotsin Nato-prosessia ole syytä pitkittää. Ruotsin Nato-selvitys julkaistaan kahden viikon päästä.

Sosiaalidemokraatit vaativat, että vähintään kolme neljäsosaa valtiopäivistä pitää tukea Nato-jäsenyyttä. Se vaikuttaa hyvinkin mahdolliselta.

Ruotsin toiseksi suurin puolue, maltillinen kokoomus, kannattaa Nato-jäsenyyttä vahvasti. Puheenjohtaja Ulf Kristerssonin mielestä Ruotsin ja Suomen tulee hakea jäsenyyttä yhdessä.

Samalle kannalle on kääntynyt kolmanneksi suurin puolue, perussuomalaisia vastaava ruotsidemokraatit. Valtiopäiväryhmän puheenjohtaja Henrik Vinge kertoi Lännen Medialle, että Ruotsinkin pitäisi liittyä Natoon, kun Suomi niin tekee.

Entisen porvariallianssin kolme puoluetta kannattaa Natoon hakeutumista Suomen tahdissa.

Ympäristöpuolue on pienin Ruotsin valtiopäivillä. Puolue ei kannata Natoon liittymistä, mutta Suomen jäsenyys pakottaisi arvioimaan tilanteen uudelleen, kertoi puheenjohtaja Per Bolund.

Vasemmistopuolue vaatii kansanäänestystä. Sanomalehti Dagens Nyheter kommentoi pääkirjoituksessaan, että vaatimus on edesvastuuton, kun sota raivoaa Euroopassa ja kehotti luottamaan ruotsalaiseen demokratiaan. Lehden mukaan kansanäänestys .asettaisi Suomen ansarautoihin..