Laadukas painotuote vai foliopaperia hattuihin?

Arvostan paikallislehtemme roolia raumalaisena tiedonvälittäjänä suuresti. Sitä pettyneempi olin lukiessani Länsi-Suomen uutista Estoniaan liittyen torstaina 30.9. ja sen perusteella tehtyä analyysiä (Lännen Median toimituksen päällikkö 2. lokakuuta). Nykyajalle tyypillisesti eri mielipiteet ja näkökulmat asetetaan analyysissä samanarvoisiksi, vaikka näin ei todellisuudessa ole: asiantunteva fakta voittaa fiktion.

30.9. uutisen mukaan Margus Kurmin johtama yksityisrahoitteinen tutkimusryhmä on nyt suuren työn jälkeen havainnut, että autokannelta muualle laivaan johtavista ovista ainakin osa on kiinni. Havainto lienee kiistaton.

Hämmentävää on, että he väittävät tämän olevan ”ristiriidassa virallisen onnettomuustutkintaraportin kanssa”. Tämä väite on täysin virheellinen, kuten 2.10. julkaistusta analyysista käy ilmi: raportinkin mukaan nämä ovet olivat kiinni ja vesi muualle laivaan tuli kallistuman jälkeen aaltojen rikkomista ikkunoista, ei autokannelta. Siitä huolimatta analyysin kirjoittaja päätyy otsikoimaansa johtopäätökseen ”tulkinnalle on nyt annettava aikaa” – vaikka mitään eriäviä tulkintoja ei edes ole.

Estonian uppoamisen jälkeisinä 27 vuonna on nähty paljon vaivaa virheiden löytämiseen alkuperäisestä raportista. Telakan rahoittamat tutkijat, sensaatiodokumenttien tehtailijat ja suoranaiset salaliittoteoreetikot ovat kaikki kaivelleet asiaa. Ja hyvä niin, sillä kun kukaan ei ole vaivannäöstään huolimatta löytänyt yhden yhtä onnettomuuden syyhyn vaikuttavaa virhettä tutkimusraportista, ei mitään epäselvää pitäisi kenelläkään olla.

Tällä kertaa olisi ollut uutinen ja ristiriita raporttiin nähden, jos Kurmin ryhmän kuvaukset olisivat paljastaneet avoimia ovia. Jokin aika sitten kohistiin havainnosta, jonka mukaan Estonian kyljessä on reikä. Olettiko joku sitten tosissaan, että 155-metrinen, noin 10 000 tonnin massainen alus olisi pudonnut 80 metriä merenpohjaan ilman, että sen kylkiin tulisi klommon klommoa tai repeämää? Kaiken lisäksi reikä oli vesirajan yläpuolella – ilmeisesti sen siis aiheutti lentävä tai hyppivä sukellusvene.

Estonian uppoamissyyssä ei ole mitään todellista hämäryyttä. Siitä huolimatta keskustelu siitä velloo laivoihin liittyvää perusfysiikkaa ymmärtämättömien internetin nojatuoliasiantuntijoiden keskuudessa ja ihmisten sensaationälän turvin bisnestä tekevien dokumentaristien tuotoksissa. Nyt Lännen Media on liittynyt tähän joukkoon vaatiessaan aikaa ristiriidattomien havaintojen uudelleentulkinnalle.

Estoniakeskustelu ei ole ainutkertainen ilmiö, vaan liittyy laajempaan ongelmaan, jossa tutkittu tieto ja mututuntuma asetetaan samanarvoisina vastakkain. Ilmastonmuutoksen todellisuuteen ei ole vuosikymmeniin liittynyt mitään epäselvää, mutta tarpeettoman keskustelun takia olemme myöhässä sen torjunnassa.

Länsi-Suomen ja Lännen Median voisi toivoa osaavansa erotella humpuuki faktasta. Toimituspäällikkö Posion kirjoituksen perusteella näin ei ole.

Otso Huuska

Lukion lehtori (FY+MA)

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Estonia-havaintojen tulkinnalle on nyt annettava aikaa – uudet kuvat autokannen ovista eivät välttämättä ole käänteentekeviä uppoamistutkinnassa

Vain tilaajille Estonian hylyn tutkijat: "Uusi havainto autokannen ovista haastaa virallisen version tapahtumista"

Vain tilaajille "Estonian hylystä on kuvattu yli 70 prosenttia" – yllättävä esine takertui sukellusrobottiin ennen töiden siirtymistä turmalaivan autokannelle

Vain tilaajille Itsenäinen tutkimusryhmä joutui keskeyttämään työnsä autolautta Estonian uppoamispaikalla – Postimees: alueella liikkuu kiinnostava venäläisalus

Vain tilaajille Hautasiko joku meren pohjaan Estonialta pudotettua lastia? – Nämä asiat kiinnostavat tänään turmapaikalle saapuvaa virolaista tutkimusryhmää

Estonialle tulossa ehkä uusia vedenalaisia tutkimuksia

Viro käynnistää alustavan arvioinnin Estonia-dokumentin kuvamateriaalista, Suomi mukana – Otkes: rungon reiälle voi olla monta selitystä

Tällainen on kohudokumentti Estoniasta – onko "mullistava löytö" lopulta niin merkittävä?

Ruotsin pääministeri Löfven: "Ruotsi ei valehtele Estoniasta"