Lääkehyllylläkin kannattaa muistaa kanssaihmistä

Koronaviruksen aiheuttama poikkeuksellisen suuri lääkkeiden kysyntäpiikki on aiheuttanut vaikeuksia lääketoimituksissa lääketukuista apteekkeihin. Tilanne ilmenee tuotepuutteina apteekeissa myös Raumalla.

Lääketukut korostavat, ettei Suomessa ole pulaa lääkkeistä. Tilauspiikistä johtuen tukkujen kapasiteetti ei ole viime päivinä riittänyt apteekkien kaikkien tilausten toimittamiseen. Tilanteen arvioidaan kuitenkin normalisoituvan lähipäivinä.

Erityisen suurta on ollut särky- ja kipulääkkeiden kysyntä. Lisäksi apteekeista on haettu normaalia enemmän muun muassa kuumemittareita.

Jo viime viikolla apteekit käynnistivät pienimuotoisen sääntelyn kipulääkkeiden myynnin osalta. Samalla ostokerralla ei lääkettä myyty välttämättä yhtä pakettia enempää. Linjaus oli oikeansuuntainen, sillä koronakriisi on saanut meissä ihmisissä esiin hirvittävän hamstraajavietin.

Kaupasta on jo parin viikon ajan viety vessapaperit, makaronit ja tonnikalat. Samoin on käynyt nyt kipulääkkeiden kanssa. Määräänsä enempää ei niitäkään voi popsia, olipa sitten korona tai jokin muu influenssa tai flunssa.

Torstaina sosiaali- ja terveysministeriö päätti toimenpiteistä, joiden tavoitteena on varmistaa lääkkeiden riittävyys ja lääkejakeluketjun toimivuus poikkeusoloissa. Hallituksen mukaan Suomessa on kuitenkin hyvät varastot lääkkeitä ja tarvikkeita. Suomessa on myös kattavat lääkkeiden velvoitevarastot. Lääkepulaa ei siis ihan heti pitäisi tulla.

Lääkehamstraus näkyy nyt erityisesti parasetamolia sisältävien kipu- ja kuumelääkkeiden kohdalla. Jokin aika sitten julkisuuteen nousi tieto, jonka mukaan ibuprofeenia sisältävät lääkkeet eivät soveltuisi koronaviruksen aiheuttamien oireiden hoitoon.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on kuitenkin kumonnut väitteen. Sen mukaan ei ole olemassa vakuuttavaa tieteellistä näyttöä siitä, että ibuprofeeni pahentaisi COVID19-infektioita.

Usein kriisitilanteissa huhupuheet ja -tiedot uppoavatkin kansaan paremmin paljon herkemmin kuin tutkittu fakta.