Lääkkeiden hinnat kaikille samat

Suomalaiset maksoivat reseptilääkkeistään viime vuoden lopussa yli 15 prosenttia vähemmän kuin vuosikymmen sitten, ilmenee Tilastokeskuksen tuoreista tiedoista.

Itsehoitolääkkeiden hinnat pysyivät sen sijaan lähes ennallaan, sillä nousua on kymmenessä vuodessa ollut vain reilun prosentin verran.

Lääkkeiden hinnat puhuttavat ihmisiä. Kolme viidestä suomalaisesta käyttää säännöllisesti vähintään yhtä lääkärin määräämää lääkettä. Lisäksi tulevat itsehoitolääkkeet. Asia koskettaa siis meistä jokaista.

Lääkekustannuksia kasvattavat erityisesti uudet ja kalliit biologiset lääkkeet. Tutkimustulokset kuitenkin kertovat, että reseptilääkkeiden kuluttajahinnat ovat olleet laskussa jo lähes 20 vuoden ajan.

Vuonna 2003 apteekeissa otettiin käyttöön lääkevaihto. Lääkevaihdon myötä reseptilääkkeiden kuluttajahinnat ovat laskeneet yli 27 prosenttia.

Reseptilääkkeiden kuluttajahinnoissa on kuitenkin näkynyt kalenterivuoden sisäistä vaihtelua.

Alkuvuosi on kuluttajille lääkeostojen suhteen kallista aikaa. Se johtuu siitä, että reseptilääkkeiden osalta käytössä on alkuomavastuu.

Kela maksaa lääkekorvauksia vasta sen jälkeen, kun asiakas on ensin itse maksanut 50 euroa korvattavista reseptilääkkeistään vuoden alusta lukien. Loppuvuoden lasku taas johtuu lääkekattojen täyttymisestä.

Moni kuluttaja osoittaa hintojen suhteen syyttävää sormea apteekkien suuntaan. Apteekki ei voi kuitenkaan itse hinnoitella lääkkeitä, vaan lääkkeiden vähittäishinta on laskettava valtakunnallisesta tukkuhinnasta valtioneuvoston lääketaksa-asetuksen mukaisesti. Tämän vuoksi lääkkeiden hinnat ovat kaikissa apteekeissa samat.

Apteekkariliitto ehdotti viime kesänä uutta lääketaksamallia, joka laskisi kaikkien reseptilääkkeiden hintoja keskimäärin yli neljä prosenttia, kalleimpien jopa liki yhdeksän prosenttia.

Malli pienentäisi lääkkeiden käyttäjien ja Kelan lääkemenoja yhteensä 88,5 miljoonalla eurolla.

Tämän uudistuksen voittajia olisivat kaikki kansalaiset, sillä omavastuut ja palkansaajien osuus lääkekorvausmenoista pienenisivät melkoisesti.