Lähden Sambiaan!

Uutisointi kertoo, että hoitajapulaa ollaan saamassa rutosti apuja Sambiasta. Jopa puoli vuotta suomenkieltä opetelleita ”apuja” on tulossa!

Tämä kaikki on täydellistä hölmöyttä. Koronan jälkeisissä tunnelmissa noin 1 000 hoitajaa ilmoitti Valviaan luopuvansa ammattioikeuksistaan! Kuinka mon- ta tuhatta vaihtoi alaa? Kuin- ka monta sataa vaihtoi maata toiseen, jossa hoitajan työtä arvostetaan niin palkan kuin muunkin arvostuksen kautta!

Monta, on vastaus!

Terveydenhuollon maisterit ovat rakentaneet sairaaloihin todellisen esteen sille, ettemme me jo eläkkeellä olevat, työtaitoiset ja -haluiset voi palata alalle auttamaan.

Love-tentti eli lääkeosaaminen verkossa on tämä este. Tämä typeryys on työssä olevien päivitettävä viiden vuoden välein. Ja me, jotka olemme jo olleet poissa, joutuisimme tuon tentin ensin suorittamaan.

Kyseessä on haitta, jolla ei ole mitään tekemistä lääkeosaamisen kanssa! Lääkekoulutuksen perusteet annetaan opintojen yhteydessä ja työssä arsenaali tulee tutuksi.

Koulutus on jo antanut oikeudet ja aiemmin mm intravenöösin eli suonen sisäisen lääkkeen antamiseen antoi kirjallisen luvan esim osastonlääkäri.

Tällaista rasitetta ja todellista estettä ei ole muissa Pohjoismaissa, eikä Euroopassa. Hoitohenkilöstön akateemisuus toi tällaisia haittoja järkevien toimintojen vaikeuttamiseksi.

Kuten jo julkisuudessa on kuultu hyvinvointialueiden arvioinneista suorittavan portaan näkemyksiä, ovat ne kertomaa siitä, että maistereille keksittyjen toimien ja johtajuuksien määrä on entisestään sotkenut ja haitannut sairaanhoidon jokapäiväistä toimintaa.

Minua viisaammat ovat jo lausuneet, että järjestelmä on romahtanut! Koulutus ja tieto on hyväksi aina niin kauan kuin se ei muodostu järjellisten käytäntöjen tuhoksi.

Uusia sairaalaseiniä on rakennettu viimeisten viiden vuoden aikana ympäri maata 2–3 miljardilla eurolla, mutta henkilökunnan voinnista ei edes koronavenymisistä huomioitu mainitsemisen arvoisin teoin!

Nyt esim HUSin suunnittelut ortopediset leikkaukset on jäädytetty syksyyn asti leikkaussalihenkilökunnan vajauksen vuoksi. Lasten sydänkirurgiaa hankitaan Tanskasta!

Tämä kaikki on poliittisen typeryyden ja organisaatioiden paisuttamisen aikaan saamaa katastrofia, jossa johtajien määrää on kasvatettu ja niinkuin joku arvioitsija totesi; heitä on niin paljon Hv-alueiden organisaatioissa, etteivät itsekkään oikein tiedä, mistä vastuissa ovat!

Olemme matkalla täydelliseen sekasortoon. Kielitaidottomat hoitajat jo nyt ovat rasite niille suomenkielen taitoisille, jotka vielä rumbassa jaksavat. Helpompi tie omien mahdollisuuteen tulla auttamaan on, mutta akateemisten aikaansaannokset on esteenä järjen käytölle!

Lähden Sambiaan ja palaan sambialaisena takaisin, joten mahdollisuuteni palata tehtäviini, jotka osaan, paranevat?

E. Tapani Savolainen

Anestesiaerikoissairaanhoitaja, emeritus