Lähes kaksi miljoonaa kertaa

Omakanta on monelle suomalaiselle tuttu verkkopalvelu, josta voi käydä katsomassa omat terveystietonsa ja reseptinsä.

Tämän vuoden aikana Omakantaan on kirjauduttu yhteensä yli 19 miljoonaa kertaa. Marraskuussa tehtiin jopa kaikkien aikojen kuukausiennätys, sillä palvelua käytettiin 1,96 miljoonaa kertaa.

Terveystietojen lisäksi Omakantaan voi kirjata elinluovutus- ja hoitotahdon sekä tuoda hyvinvointisovellusten tietoja. Tulevaisuudessa myös sosiaalipalvelujen asiakastiedot tulevat sinne näkyviin. Kaikki tieto on siis vihdoin samassa paikassa.

Toivottavasti palveluun saadaan yhdistettyä vielä myös rokotustiedot.

Nykyään moni joutuu arpomaan mielessään, onko jäykkäkouristusrokotus saatu tai miten sen tuhkarokon kanssa olikaan.

Omakanta näyttää vihdoin vakiinnuttaneen paikkansa osana terveydenhuoltoa ja kansalaisten arkea. Asioiden hoitaminen on sujuvaa ja reseptin uusimista voi pyytää muutamalla klikkauksella. Viime vuonna palvelussa tehtiin yli kaksi miljoonaa reseptin uusimispyyntöä.

Kun Omakanta otettiin käyttöön vuonna 2010, sillä oli vuoden aikana vaivaiset 690 käyttäjää. Nyt jo yli puolet suomalaisista on käyttänyt palvelua.

Palvelua kehitetään edelleen. Viimeisin uudistus koskee huoltajien mahdollisuutta asioida palvelussa alaikäisten lastensa puolesta.

Tähän saakka puolesta-asiointi on ollut mahdollista vain alle 10-vuotiaiden lasten kohdalla. Jatkossa huoltajat näkevät alaikäisen lapsensa tiedot ilman ikärajaa.

Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen kuin voisi luulla.

Puolesta-asiointi edellyttää sitä, että ammattilaiset kirjaavat potilastietojärjestelmiin, voiko alaikäisen tietoja luovuttaa huoltajille.

Päätöskykyisen alaikäisen tietojen antamista huoltajille ei automaattisesti kielletä, vaan nuorelta kysytään, miten hän haluaa toimittavan.

Vastedes huoltajat näkevät siis lapsensa tiedot, kun lapsi ei vielä kykene itse päättämään hoidostaan tai päätöskykyiseksi arvioitu nuori haluaa tietojen näkyvän huoltajille.