Lähisokeutta Kylmäpihlajassa

Lähdin tiistaina Kylmäpihlajaan viettämään kesän kenties viimeistä hellepäivää. Saarelle saavuttuani koin kuitenkin suuren järkytyksen havaitessani kallioille koottavan kahdeksaa triangelinmuotoista majoitusmökkiä. Henkilökunta kertoi, että "eilen tulivat ja tänään asennellaan". Rakennusmies puolestaan arveli että "ulkomaaneläville on hienoa nähdä auringonlasku merellä".

Mieleeni nousi väkisinkin kuulemani kertomus Vanhan Rauman pelastumisesta 60–80-lukujen purkamis- ja saneerausvillitykseltä sen jälkeen, kun toisaalta tulleet toimitsijat – etunenässä kuutisen vuotta sitten menehtynyt viipurilaislähtöinen asemakaava-arkkitehti Reino Joukamo – alkoivat aktiivisesti toimia alueen säilyttämisen puolesta.

Onko Kylmäpihlaja joutunut samanlaisen, maassamme niin tyypillisen "lähisokeuden" uhriksi: ymmärtämättä kaupunkinsa todellisia mansikkapaikkoja paljaskonttiset raumalaiset ovat itse uhraamassa tämänkin, luonteeltaan aivan poikkeuksellisen kohteen ominaisarvon – luontoarvoista puhumattakaan – banaalin matkailutoiminnan kehittämiseksi euronkuvat silmissä.

Majakkahotelli on tunnetusti jo hyvissä ajoin kesäksi täyteen varattu, mutta suuri osa majakkasaaren viehätystä on nimenomaan sen eksklusiivisuus ja vaikeasti saavutettavuus.

Itsekin hotellissa yöpyneenä olen nauttinut etenkin niistä hetkistä, joina saari on hiljentynyt vesibussin kuljetettua päiväretkeilijät mantereelle, ja sen luonne viimeisenä linnakkeena avomeren laidalla on noussut esiin.

Hauraan saaren ekologia ei kestä suurempaa määrää yöpyjiä kuin hotelliin ja vierasvenesatamaan jo nyt mahtuu: Kylmäpihlaja ei ole vain ihmisten saari, vaan myös osa Selkämeren kansallispuistoa, koti lukuisille karulla saarella pesiville tai muutoin viihtyville lintu- ja kasvilajeille.

Allapäin illansuun viimeiselle vesibussille kulkiessani poimin polun varresta turistien heittämiä roskia. Kahden koronakevään jäljiltä Suomen kansallispuistot ovat olleet sotkuisessa kunnossa.

Nähtäväksi jää, missä kunnossa Kylmäpihlaja on sen jälkeen, jos "maisemamökeistä" tehdään omavarattavia.

Emmi Ignatius
Tullista tullut

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Maisemamökit helpottavat Kylmäpihlajan majoitustilannetta – "nämä olisi pitänyt saada jo viime vuonna"

Vain tilaajille Matkailusaarten kesästä odotetaan kuumaa, vaikka Kylmäpihlajan majoitusmökkihanke seisoo valituksen vuoksi eikä Reksaareen löydy kokkia – "Heinäkuun viikonloput alkavat olla jo loppuunmyytyjä"