Lähtö on ymmärrettävä, mutta pettymys silti

Rauman kaupunginjohtajan Johanna Luukkosen lähtöaikeet ovat pienoinen pettymys Raumalla.

Poikkipuolista sanaa viime kesänä aloittaneesta kaupunginjohtajasta ei juuri ole kuulunut.

Päinvastoin, Luukkonen on tarttunut toimeen niin hallinnon kuin elinkeinojenkin puolella sillä tavalla kuin häneltä toivottiinkin.

Luukkosen itsensä kannalta tilanne on kuitenkin ymmärrettävä. Ammattijohtajalle on kysyntää, ja tarjolla on kaupunginjohtajan virka omassa kotikaupungissa Hyvinkäällä.

Moisia oman kotikentän paikkoja ei usein avaudu kuntajohtajalle. Jos lähtö tapahtuisi jonkin muun kaupungin johtoon, olisi raumalaisten huomattavasti vaikeampi sitä ymmärtää.

Mitä ilmeisimmin Luukkosen valinta on melko lailla selvä. Hyvinkään poliittiset ryhmät ovat tiettävästi jo asiasta sopineet.

Samaan tapaan sopupelillä edettiin Raumalla kymmenen vuotta sitten, kun Kari Koski valittiin Rauman kaupunginjohtajaksi yksimielisesti.

Olisi Rauman etu, jos vastaava yksi ylitse muiden -ehdokas löytyisi, jos ja kun uutta luotsia joudutaan hakemaan.

Vuosi sitten kaupunginjohtajan hakuprosessi oli perusteellinen. Nyt edessä on taas sama ruljanssi.

Vaatimukset ovat ainakin kovat, jos samat kriteerit pidetään. Raumalle haluttiin keulakuvaa ja uskottavaa esiintyjää, joka puhuu englantia, pystyy tekemään hankalia päätöksiä mutta arvostaa pehmeitä arvoja.

Lisäksi kaivattiin keskittymistä sisäpolitiikkaan mutta toisaalta aktiivisuutta elinkeinoelämään, valmiita yhteyksiä Helsingin-päähän ja samalla panostamista maakunnalliseen yhteistyöhön.

Lista oli jopa hymyilyttävän pitkä. Vaan miksipä kurottaa muualle kuin korkeuksiin?

Raumalla on lopulta käynyt kohtalaisen hyvä johtajaonni vaikka vain nykyistä vuosituhatta katsoen.

Omaan aikaansa ja sen vaatimuksiin sopiva johtaja on peräjälkeen kyllä löytynyt.