Kirjoitin Länsi-Suomen mielipideosastolle joulukuussa Laillistettua ryöstöä -jutun. Silloin oli sähkön hintoja nostettu yksipuolisesti järkyttävillä korotuksilla ja puhuttiin sähköpulasta.
Mitäpä kansalainen siinä voi, kun hänet on ohjattu monella tavalla turvalliseen ja ”luotettavaan” sähkön saantiin. Talvella sähköä kuluu lämmittämiseen ja valaistuksiin huomattavia määriä, mutta kuitenkin valtionyhtiön annettiin nostaa hintoja.
Voiko valtio tämän alemmas vyön alle lyödä kansalaisiaan?
Kun Venäjän vuonna 2022 hyökkäsi Ukrainaan, nostettiin sähkön hintaa ja hyökkäystä pidettiin hinnan noston verukkeena. Kuitenkin sähkön pörssihinta oli jo noussut syksystä 2021 lähtien tasaisesti huipentuen 2021 joulukuun lopulla pörssihintaan yli euron kilowattitunnilta.
Siinä moni kinkunpaistaja nieleskeli kiukkuaan kaikkien kulujen keskellä.
Nyt on julkaistu Fortumin tuloksia, joissa loka-joulukuussa 2022 voitto oli yli 740 miljoonaa, kun verraten edellisvuoden 2021 vastaava oli ”vain” 519 miljoonaa.
Tästä huomaa, ettei sähkön tekeminen itsessään ollut sen kalliimpaa kuin aiemmin, mutta Fortum kuittaa kauppatöppäilynsä kansalaisilla ja selittää sitä kaasun hinnoilla. Pääkaupunkiseudulla Helenkin nosti hintoja 2022 hurjasti, vaikka teki ”vihreää” sähköä ”ekologisesti” kivihiilellä.
Olisi jotenkin ollut ymmärrettävää edes jollain tasolla, jos sähkön tuottaminen olisi ollut olennaisesti kalliimpaa, mutta näillä voittomarginaaleilla taidettiin korjata vain omaa ja valtion taloutta. ”Iloisiin” maksajiin pääsivät kuluttajat ja paljon sähköä käyttävät yritykset - osa yrittäjistä oli jopa niin iloisia, että ostivat laudat ikkunoihin.
Kun Fortum seuraavaksi jakaa osinkoja odotan mielenkiinnolla, millaisia voittoja omistajille jaetaan ja minkälaisen tulospalkkion toimitusjohtaja Rauramo kuittaa?
Vaikka tietyt tapahtumat ovatkin tulleet yllätyksenä, on kyllä toisissa maissa ehditty hintojen nousuun reagoimaan – vaikkapa juuri sen hintakaton muodossa. Eri asia sitten on, onko tällaiseen ollut tahtoa muutoin kuin vaalipuheissa.
Kansanedustajan tehtävä on ajaa kansalaisten etuja, eikä päinvastoin.
Pasi Mäenranta
varakansanedustaja, kansanedustajaehdokas (ps.)