Laiva tarvitsee kapteeninsa

Kuluvalla viikolla tiedotettiin, että Rauman kaupunginjohtajan Kari Kosken sairausloma valitettavasti jatkuu.

Raumalla varaudutaan nyt varajärjestelyin tilanteeseen, jossa vakituista viranhaltijaa ei ole.

Seuraajan valinta tosin jo häämöttää helmikuun lopussa. Voi sanoa, että ajoitus on kohdallaan.

Laiva tarvitsee kapteeninsa, erityisesti vaikeuksissa oleva laiva. Sellaisissa Rauma tällä hetkellä on heikon taloutensa puolesta.

Kun Raumalle viimeksi valittiin kaupunginjohtajaa, oli valinta täysin selvä. Kari Koskelle ei ollut haastajaa lähimaillakaan.

Kaupunginvaltuustossa valinta oli niin itsestäänselvyys, ettei edes virkavaalia suoritettu.

Valtuusto valitsi yksimielisesti ja ilman yhtäkään puheenvuoroa Kosken kaupungin johtoon. Tämä tapahtui vuoden 2011 marraskuussa.

Runsaat kahdeksan vuotta myöhemmin tilanne näyttää toisenlaiselta. Ehdokkaita on kaksi, eikä kummankaan valinta näytä ennakkoon yhtä itsestään selvältä kuin Kosken valinta.

Ainakin kaupunginhallituksen eteen astelee kaksi ehdokasta huomenna kuultavaksi.

On mahdollista, ettei kaupunginhallitus esitä kumpaakaan nimeä eteenpäin valtuustolle vaan jättää kortit avoimiksi.

Jos näin käy, se kertoo siitä, että molemmille ehdokkaille on puoluepiireissä kannatusta. Silloin kaupunginvaltuustossa suoritetaan suljettu lippuäänestys, jossa eniten ääniä saanut on Rauman seuraava kaupunginjohtaja.

Varmuudella tulevasta kaupunginjohtajasta tiedetään kuitenkin jo jotain. Näin siksi, että ennakkoon on luotu lista ominaisuuksista, jotka häneltä halutaan löytyvän.

Pääpaino on tällä kertaa niin sanotussa sisäpolitiikassa. Nyt halutaan kaupunginjohtaja, joka on lähempänä perinteistä hallinnollista kuntajohtajaa.

Kosken työssä pääpaino oli elinkeinoelämässä, kuten päättäjät yksimielisesti halusivat, ja hän onnistui tehtävässä erinomaisesti.

Nyt aika ja toiveet ovat toiset, eikä ketään joka tapauksessa voi kopioida. Viestikapula vaihtuu ja matka jatkuu, toivottavasti mahdollisimman sujuvasti.