Lakkoilu laajenee, eikä yllättäen

Tukilakot laajenevat entisestään. Eilen aamulla Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ilmoitti ahtaajien jättävän työnsä tekemättä satamissa kahden vuorokauden ajan, mikäli postikiistaa ei saada sovittua.

Maanantaina AKT:n tukilakko vaikeutti ihmisten arkea pääkaupunkiseudulla, kun bussikuskit olivat vuorokauden lakossa.

Merimies-Unionin ja Ilmailualan Unionin tukilakot puolestaan pysäyttivät laivoja satamiin ja lentokoneita kentille.

Postityöntekijöitä edustava PAU ilmoitti sunnuntai-iltana jatkavansa lakkoaan jouluun saakka. Lakot myös laajenevat.

Syntipukin viittaa postikiistassa aseteltiin Medialiiton harteille, vaikkei se ole kiistan osapuoli.

Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmbergin mukaan kaikki tiesivät, ettei neljän selvityshenkilön esittämä ratkaisu ole mahdollinen.

Postin johdon, hallituksen ja valtio-omistajan on kannettava nyt itse vastuu päätöksistään. Postilakon ratkaisut on haettava sieltä, missä ongelmat ovat syntyneetkin, Holmberg korosti.

Katseet on käännettävä maan hallituksen suuntaan.

Kiville ajoivat sunnuntaina myös Teknologiateollisuuden neuvottelut, joista on odotettu päänavaajaa ja suunnannäyttäjää.

Työntekijäliitto Teollisuusliitto, toimihenkilöiden Pro ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN aikovat aloittaa lähes sataatuhatta palkansaajaa koskevat kolmen päivän lakot vajaan kahden viikon päästä.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi kovien otteiden olevan tarpeen, kun ”työnantajapuolen halu sopimuksen syntymiseen oli täysin olematon”.

Tilanne on vakava, vaan ei yllättävä. Nyt purkautuu viime hallituksen aikana kerääntynyt paine. Työntekijäpuolta ärsyttävät erityisesti kilpailukykysopimuksen 24 vuosittaista talkootuntia. Ne pitäisi saada pois, ja kunnon palkankorotukset päälle.

Teknologiateollisuuden mukaan palkkavaatimus on ”ylimitoitettu ja kohtuuton”.

”Postikiistassa katseet on käännettävä maan hallitukseen.”