Lämmön talteenotto, OL3?

Länsi-Suomi kertoi, että yksin Olkiluodosta mereen päätyvä lämpömäärä vastaa 3 miljoonan pientalon lämmönkulutusta.

Lasketaan asiaa miten tahansa, kyse on järkyttävästä tuhlauksesta, jota olen itse ihmetellyt jo vuosia. Lämpöä otetaan talteen nykyjään ilmasta, järvistä ja maasta. Miksi lämpöä ei oteta talteen ydinvoimaloiden lämpimästä jäähdytysvedestä?

En kaipaa tähän yhtään ydinvoimayhtiön selitystä siitä, että ei ole sellaista tekniikkaa tai siirtomatka on pitkä, tms. Tuota lämmintä vettä voisi periaatteessa ajaa vaikka vientituotteena tankkilaivalla Saksaan. Supertankkerin verran vettä ei matkalla paljoa edes jäähtyisi; fyysikot voivat laskea tarkat joulet.

Haluaisin sähkönkäyttäjänä ja veronmaksajana selvän vastauksen, että laitamme asian kuntoon! Että osoitimme juuri asian selvittämiseen ja tilanteen parantamiseen 100 miljoonan euron määrärahan, jolla otetaan valtakunnan parhaat teknologit hoitamaan asia.

Säästöpotentiaali yksin Olkiluodon osalta on 3 miljoonaa kertaa 19000 kwh eli 57 miljardia kilowattituntia vuodessa. Rahassa siis noin 20 miljardia euroa nykysähkönhinnalla, ja ympäristövaikutukset kaupan päälle.

Panu Helamaa

OTK, Rauma