Länsi-Suomen kauppakeskuskommentit kiinnostivat

Länsi-Suomen sunnuntainumerossa julkaistiin laajahko koostelma kaupunkilaisten mielipiteistä ja näkemyksistä suunnitellun kauppakeskuksen suhteen. Juttu oli mielenkiintoinen lukukokemus sinällään ja kommenttien joukosta löytyi hienosti muotoiltuja perusteluja puolesta ja vastaan.

Rajuimmillaan kauppakeskusta puoltavaa kantaa perusteltiin sillä, että ilman sitä kaupunkimme kohtalo olisi tulevaisuudessa jäädä vain kehityksestä tippuneeksi näivettyväksi kyläksi. Suurta ja innokasta ostajakuntaa ympäri läänin nähtiin suorastaan jopa hyljeksittävän ellei koko potentiaalia sen houkuttelemiseksi meille shoppailemaan nyt valjastettaisi käyttöömme.

Vastustajapuolen näkemykset taas olivat sävyltään ehkä tylyn ja surullisenkin lakonisia. Koko kauppakeskusajatus oli peräti kuolleena syntynyt, tai vähintään nyt vuosien vierittyä ja uusien aikojen alettua – auttamattomasti ajastaan jäänyt menneen maailman muisto vain.

Mittakaavakysymyksen keskeisyyttä painotti myös erillinen lisäartikkeli saman teeman tiimoilta.

Eräs kommenteista esitti kiperähkön kysymyksen siitä miksi linja-autoasema purettiin ensimmäisenä vaikkei koko hankkeen kohtalosta tuntunut olevan täyttä varmuutta? Kieltämättä elämme nyt tilanteessa ettei meillä ole enempää niin kauppakeskusta, kuin häävinmoista asemaakaan.

Tästä suora aasinsilta kysymykseen juuri linja-autoasemasta ja sen roolista... Verrattuna siihen visioon jossa uusi linja-autoasema nähtiin kauppakeskuksen pohjoispäätyyn katoksen alle ahdettuna bussinurkkana ja kiirehtimönä kaupunkiin tai sieltä pois – vanha linja-autoasema avarine aurinkoisine pihoineen ja valoisine saleineen oli ylellinen ja loistelias helmi!

Kun tulevan kauppakeskuksemme kokokysymystä nyt joka tapauksessa tarkastellaan uudelleen, niin olisiko vanhaan totuttuun tasokkuuteen mitään paluuta?

Voisimmeko sittenkin pitäytyä vanhan mallin tyyppisessä ratkaisussa ja rakentaa itsellemme uuden, avaran ja edustavan asemarakennuksen kaupunkimme ylpeydeksi ja tänne saapuvien iloksi? Kauppojen kylkiin dumpatuista asemista on monet karut ja surkeat esimerkkinsä! Tilaa kauppakeskukselle kyllä vielä jäisi kunhan mittakaavan, todellisen tarpeen ja tehoneliöt miettii avoimesti uudelleen?

Helpoksi kysymys ei edelleenkään muutu hetkessä ja kaikista mielipidekyselyynkin osallistuneista varmimmin oikein taisivat osua ne jotka totesivat, että kauppakeskuksen viivästyminen on ollut lopulta vain kaikkinainen etumme.

Asema-arkkitehtuuriin ihastunut