Lapin sulkuesitys oli epäonnistunut

Terveyspalveluiden alasajo Rauman Lapissa oli huono idea, joka onneksi tuli torpatuksi.

Terveysaseman kesäsulkua esitettiin jatkettavaksi vuoden loppuun saakka. Sosiaali- ja terveysvaliokunta piti esitystä epäonnistuneena eikä sitä hyväksynyt.

Siispä sulku päättyy sovitusti elokuun loppupuolella. Ratkaisu oli oikea. Yllättäen tulleesta ja vaille keskusteluaikaa jääneestä esityksestä jäi kuitenkin ikävä särö.

Lapin asukkaat säikähtivät ymmärrettävästi sulun jatkumista. Monelle hiipi ajatus, että jos terveysasema nyt pysyy kiinni, ei se enää ensi vuonna uudestaan aukea. Ei välttämättä kovin kaukaa haettua.

Entinen liitoskunta tarvitsee lähipalvelunsa. Lappi on jo alueena sen kokoinen ja etäisyys kantakaupunkiin sellainen, että paikallisia terveyspalveluita pitää olla tarjolla muodossa tai toisessa.

Lappiin olisi jäänyt jäljelle vain kouluterveydenhuolto koululla. Toisaalta koululaisten hammashoidon siirto Raumalle olisi hankaloittanut perheiden elämää.

Sulkuesityksessä mainittu 7 000 euron laiteinvestointi on pientä siihen verrattuna. Pientä se on myös verrattuna toimialan liki 100 miljoonan euron omaan budjettiin.

Terveysaseman sulkuidea ei ollut ensimmäinen esimerkki Rauman sote-toimialan yllätysesityksistä.

Virkamieskynästä oli peräisin myös raskausajan ultraäänitutkimusten siirto pois Raumalta Poriin. Tähänkään ei sote-valiokunta suostunut.

Lääkäripula on toki tosiasia Raumalla, ja sosiaali- ja terveyspalveluiden valikoimaa pitää varmasti linjata uudelleen.

Tärkeitä arjen palveluita ei kuitenkaan tule näivettää pala palalta ilman, että jotain uudenlaista on tarjolla tilalle. Esimerkiksi digitaalisia palveluita ja etävastaanottoja.

Pelkkä ovien säppiin laittaminen on keinona väärä ja vanhanaikainen tapa toimia. Yksittäisten päätösten sijasta tarvitaankin hallittua ja nykyaikaista kokonaisuudistusta.

”Entinen liitoskunta tarvitsee lähipalvelunsa.”