Lapset, nuoret ja perheet

Perheiden haasteet lisääntyvät ja kärjistyvät, kun “poikkeusolot” jatkuvat. Taloudelliset haasteet, lomautukset ja irtisanomiset ja niiden uhka ovat monelle todellisuutta.

 Yksinäisyys, sosiaalisten kontaktien vähäisyys ja pelko uhkaavat mielenterveyttä.

Ne, joilla on ollut jo ennen pandemiaa ongelmia tai haasteita, ovat vaarassa. Sana koti ei tarkoita kaikille sitä, mitä se perinteisimmässä merkityksessä ehkä tarkoittaa eli lämpöä, turvaa, huolenpitoa, ruokaa, puhtaita vaatteita ja rakkaita toisiaan kunnioittavia ihmisiä.

Lasten ja nuorten lisääntyvä ahdistus ja yksinäisyys herättää huolta.

 Työkseen apua antavien kädet ovat täynnä työtä ja he ovat lähellä uupumista. Työntekijätkin kaipaavat apua ja tukea, miten selviytyä tilanteesta ja miten tukea asiakkaita.

Kouluihin ja päivähoitoon tarvitaan lisäresursseja; psykologeja, kuraattoreita ja hoitajia.

Tarvitaan siis lisää ihmisiä. Niistä ei sovi nyt säästää. Hinta tulee muuten moninkertaisesti maksettavaksi.

Toisaalta on nähtävissä lasten yksinäisyyttä ja näkymättömyyttä vanhempien tehdessä liikaa töitä ja ollessa poissa joko fyysisesti tai henkisesti.

Surullista.

Erityislasten tilanne huolettaa. Saavatko ne lapset/vanhemmat riittävästi apua, joilla normaali arkikin on kaoottista? Tarvitaan kodin, koulun, päivähoidon ja ehkä sosiaalitoimen yhteistyötä enemmän kuin koskaan.

Kun se nyt vaan ei kaikilla mene niin, että mennään kiltisti kouluun tai töihin ja sitten kotiin ja laitetaan ruokaa, tehdään kotitöitä ja läksyjä ja syödään hyvin rauhallisessa kodissa.

Pitää myös muistaa olla syyllistämättä.

Perheisiin ja lapsiin pitää suunnata resursseja. Palveluprosesseja tulee helpottaa ja yksinkertaistaa.

Kynnyksen hakea ja saada apua on oltava matala. Suurimmalla osalla menee tilastojen valossa hyvin. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että jos minulla tai sinulla menee hyvin niin annetaan olla.

Vaatimukset ovat kasvaneet niin, että kaikki eivät pärjää. Menesty, rämmi tai putoa. Jos et ole itseohjautuva, niin sitten olet melko heikko.

 Kannustus, välittäminen ja varhainen puuttuminen ainakin lieventävät ongelmien syntymistä.

Vanhemmuuden haasteet ovat muuten kovat ilman poikkeusaikaakin!

Elina Mustonen

kuntavaaliehdokas SDP, Eurajoki