Laputus kiekkoa hankalampaa

Parkkikiekkojen oikeasta tai vääränlaisesta käytöstä on kirjoitettu vuosien saatossa kymmeniä tulikivenkatkuisia uutisia.

Aihe on ollut yleisönosastojen vakioaiheena jo vuosia.

Vaikka kesäkuussa hyväksytty tieliikennelain kokonaisuudistus siirtääkin pakollisen pysäköintikiekon historiaan, ei otsikoilta ja riidoilta vastaisuudessakaan tulla välttymään.

Näillä näkymin ensi vuonna voimaan astuvan lain mukaan riittää, kun ilmoittaa pysäköinnin alkamisen ajankohdan selkeästi havaittavalla tavalla.

Jatkossa ainoa oikea tapa ei olekaan parjattu parkkikiekko vaan se voi olla vaikka kynällä ruutupaperille kirjoitettu aika.

Parkkikiekon käyttöä lakiuudistus ei edelleenkään kiellä, mutta sen rinnalla voi olla runsaastikin erilaisia tapoja ilmoittaa saapumisaikansa.

Ei ole kovinkaan montaa vuotta siitä, kun maksulapun saattoi saada vääränvärisestä parkkikiekosta tai liian pienikokoisista kiekoista.

Kiekkojen väri ja koko vapautettiin vuoden 2015 uudistuksessa ja nyt normien purkutalkoot viskasivat kiekkopakon romukoppaan.

Ymmärrettävistä syistä pysäköinninvalvonnasta eri puolilta Suomea kantautuneet kommentit eivät ole voittopuolisen tyytyväisiä.

Valinnanvapaus on päivän sana. Myös saapumisajan ilmoittamistapa pitää siis olla kuljettajan valittavissa, vai joko mennään liian pitkälle.

Pysäköinninvalvonnan harmistuksen kyllä ymmärtää, jos kiekkoselkkausten jälkeen odottavissa ovat lappusulkeiset.

Etukäteen voi olla varma, ettei muutoksen jälkeen vältytä jälkikeskusteluilta. Oliko saapumisaika helposti luettavissa ja kenen mielestä?

Täytyy kuitenkin luottaa autoilijoihin. Tuskin kukaan kuitenkaan ehjää kiekkoa pois heittää.

Lapun kirjoittaminen tulee toivottavasti eteen lähinnä poikkeustapauksissa.

Kiekko, lappu tai mikä väline tahansa on sittenkin vain keino osoittaa, että on toimittu pysäköintipaikan rajoitusten mukaisesti.

Aikarajoitukset puolestaan varmistavat riittävän paikkojen vaihtuvuuden.