Laura Huhtasaaresta äänikuningatar?

Laura Huhtasaari kampanjoimassa Raumalla ennen eduskuntavaaleja 2019. Silloin Huhtasaari valittiin äänivyöryllä eduskuntaan, mutta heti perään hänet valittiin europarlamenttiin. Nyt Huhtasaari aikoo palata eduskuntaan.
Laura Huhtasaari kampanjoimassa Raumalla ennen eduskuntavaaleja 2019. Silloin Huhtasaari valittiin äänivyöryllä eduskuntaan, mutta heti perään hänet valittiin europarlamenttiin. Nyt Huhtasaari aikoo palata eduskuntaan. Kuva: Jussi Hietikko

Vedonlyöntiyhtiö Unibet pitää perussuomalaisia selvänä voittajasuosikkina Satakunnan eduskuntavaaleissa. Sdp voi vielä haastaa perussuomalaiset, arvioivat pelifirman kertoimenlaskijat.

Eniten ääniä keräävä puolue voi saada vaalipiiristä kolme kansanedustajaa, toiseksi jäävä vain kaksi.

Perinteisesti sdp on Satakunnassa ollut ykkönen. Viime vaaleissa se sai kolme paikkaa, mutta perussuomalaiset nousi jo silloin demarien tuntumaan.

Satakunnan äänikuningattareksi pelifirma ennakoi Laura Huhtasaarta (ps.). Sitä voikin pitää todennäköisenä. Huhtasaari sai neljä vuotta sitten liki 13 000 ääntä.

Eduskuntavaaleissa 2019 Satakunnan kakkonen oli Kristiina Salonen (sd.) noin 10 400 äänellään. Näissä vaaleissa raumalainen ei enää ole ehdolla.

Koronakriisin aikana ministerivastuussa ollut Krista Kiuru onkin nyt Satakunnan demarien kirkas ykköstähti. Neljä vuotta sitten hän sai vajaat 8 300 ääntä.

Viikko sitten pääkirjoituksessa kerrottiin toisen vedonlyöntifirman vaalikertoimista Satakuntaan.

Yhden kohdan voi hyvin toistaa tässä yhteydessä. Eniten ääniä saavat on yleensä melko helppo ennustaa.

Viimeiset paikat sen sijaan voivat jakautua monella tavalla – niin puolueiden kesken kuin niiden sisällä.

Kun kaikissa vaalipiireissä on sama tilanne, nämä viimeiset paikat voivat hyvin ratkaista sen, kuka saa yrittää huhtikuussa hallituksen kokoamista.

Vaihtoehdot ovat Petteri Orpo (kok.), Sanna Marin (sd.) ja Riikka Purra (ps.).

Niemelän lista. Sellaiseksi voi nimittää valtion budjettipäällikkö Mika Niemelän johdolla laadittuja virkamiesten esityksiä.

Tehtävänä oli kartoittaa keinoja saada lisää tuloja valtion kassaan ja leikata menoja. Ihan niin kuin budjettipäällikkö Raimo Sailaksella aikoinaan. Silloinkin piti tasapainottaa julkista taloutta.

Ehdotukset kuulostavat ikäviltä, mutta osa niistä on seuraavan hallituksen pakko toteuttaa. Se tiedetään kaikissa puolueissa.

Niemelän lista havainnollistaa, miten suuria päätöksiä on edessä.

Pian valitaan isojen päätösten tekijät.