Lehden asiakkaat saavat pian haluamansa

Seitsemänpäiväisistä sanomalehdistä yli puolet on muuttanut formaattinsa tabloidiin. Nyt on Länsi-Suomen vuoro.
Seitsemänpäiväisistä sanomalehdistä yli puolet on muuttanut formaattinsa tabloidiin. Nyt on Länsi-Suomen vuoro. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Sanomalehti Länsi-Suomi muuttuu tabloidiksi keväällä. Tabloidi tarkoittaa puolet nykyistä pienempää sivukokoa. Luettavaa tabloidissa tulee silti olemaan yhtä paljon kuin nykyisin, sillä lehden sivumäärä kasvaa tuntuvasti. Nidottuna suurempikin lehti pysyy silti hyvin koossa.

Suomen seitsenpäiväisistä sanomalehdistä suurin osa on jo vaihtanut tabloidiin. Kokemukset ovat olleet voittopuolisesti hyvin myönteisiä. Tabloidia pidetään helpommin luettavana kuin perinteistä suurempaa sanomalehteä.

Länsi-Suomen asiakkaat, niin lukijat kuin ilmoittajatkin, ovat kovasti kyselleet milloin Raumalla luovutaan broadsheet-koosta. Selväksi on käynyt, että asiakkaat haluavat tabloidin. Pian he sen saavat.

Myös Länsi-Suomen tekijät ovat innoissaan, kun pääsevät jälleen kerran luomaan uutta. Tabloidin myötä Länsi-Suomen ulkoasu muuttuu. Uuden ulkoasun suunnittelussa tärkeänä on pidetty helppolukuisuutta. Kehtaamme itse myöntää, että uudet sivut näyttävät hyviltä.

Uudistus ei jää visuaaliseen ilmeeseen. Länsi-Suomen rakenne muuttuu selkeämmäksi. Lehteen tulee keväällä uutta sisältöä.

Koko vaihtuu ja sisältökin uudistuu. Yksi kuitenkin on ja pysyy. Länsi-Suomi jatkaa nimenomaan Rauman seudun lehtenä. Paikalliset asiat ovat sanomalehden keskeisintä sisältöä. Kotimaan ja ulkomaan uutisia Länsi-Suomi ei tietenkään unohda, mutta painopiste on paikallisessa.

Sanomalehti on paljon muutakin kuin uutisia. Länsi-Suomi elää mukana alueen ihmisten arjessa ja juhlassa. Henkilö- ja ilmiöjutut eri aihepiireistä ovat olennainen osa hyvää paikallismediaa.

Länsi-Suomen lehtiuudistus on tarkan harkinnan ja huolellisen suunnittelun lopputulos. Tabloidissa kaikki jutut eivät suinkaan ole lyhyitä, vaan Länsi-Suomi tarjoaa napakoiden tekstien lisäksi pidempiä lukujuttuja.

Huomioon on otettu sekin, että tabloidia on helpompi lukea myös näköisversiona tabletilla tai tietokoneella.

Sattumaa ei ole sekään, että ensimmäinen uudenlainen Länsi-Suomi ilmestyy huhtikuun 17. päivänä. Silloin vietetään Rauma-päivää kaupungin täyttäessä 574 vuotta.

Nykymuotoinen Marva Media aloitti toimintansa Rauma-päivänä 2013. Tuntui luontevalta ajoittaa tabloidi-uudistus juuri tälle päivämäärälle. Länsi-Suomea uudistetaan, jotta 110-vuotias lehti säilyy oman alueensa ykkösenä myös tulevina vuosina.

”Koko vaihtuu ja sisältökin uudistuu. Yksi kuitenkin on ja pysyy. Länsi-Suomi jatkaa nimenomaan Rauman seudun lehtenä.”