Leikkaukset lipuvat pois Raumalta

Alkaa näyttää enemmän kuin todennäköiseltä, että leikkaukset Rauman aluesairaalassa päättyvät tähän vuoteen.

Ensi vuonna kaupungissa ei enää olisi toimivia leikkaussaleja, joissa nukuttaa tai puuduttaa potilas ja suorittaa esimerkiksi jalkaleikkaus. Sitä varten potilaan olisi jatkossa matkustettava Poriin ja Satakunnan keskussairaalaan.

Sanelu tulee yläpuolelta eli valtiolta, jonka tahdon sosiaali- ja terveysministeriö välitti kaupunkiin mustana valkoisella.

Juhannusviikolla tulleessa STM:n lausunnossa sanottiin selvääkin selvemmin: leikkaustoiminta kunnan hankintana ei ole Raumalla mahdollista vuoden 2018 alusta alkaen.

Kulisseissa kaupungin edustajat ovat neuvotelleet yksityisen hoivajätin kanssa mahdollisesta leikkausyhteistyöstä. Kilpailuttamalla yksityistämistäkin on pidetty esillä.

Näihin suunnitelmiin on syytä suhtautua varovaisesti. Julkisesti ei ole esimerkiksi ollut saatavilla tietoja siitä, millaisilla ratkaisuilla yksityinen toimija täyttäisi vaatimuksen erikoissairaanhoitotasoisesta päivystyksestä leikkausten yhteydessä.

Kilpailutuksessakin on karikkoja. Forssan leikkauksista valitti kilpailija markkina-oikeuteen. Viivytystä tulee ainakin puoli vuotta. Myös Rauman tapauksessa maaginen päivämäärä 1.1.2018 lipuisi ohi pelkällä valituksella.

Vaikka leikkausten suhteen näyttää erittäin huonolta, on syytä muistaa, että niiden menettämisen myötä ei kaikkea ole silti menetetty.

Sairaalanmäelle jää edelleen paljon raumalaisten hyvinvointi-, terveys- ja sairaalapalveluja.

Tähän osuuteen raumalaiset luottamushenkilöt ja virkamiehet voivat neuvottelutaidoillaan ja -haluillaan vielä vaikuttaa.

Siksi Satakunnassa laaditaan parhaillaan kattavaa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämissuunnitelmaa eli Sata-sotea. Sen olemassaolo on osattava erottaa leikkaussalien sulkemisesta.

On valtiovallan halu, että leikkaukset keskitetään suuriin yksiköihin. Paikallisen edunvalvonnan on huolehdittava loppujen palvelujen säilymisestä, eikä lisäkään olisi pahitteeksi.

”Sanelu tulee yläpuolelta eli valtiolta.”